7 mei in Paard, Den Haag: "Wat bindt ons Europeanen tegenwoordig?"

03 MEI 2017 10:52 | Europees Parlement

Vlak na de Tweede Wereldoorlog was het duidelijk: dit nooit meer. Europese landen verenigden zich om vrede en voorspoed te bewerkstelligen. Maar de eenheid van toen is anno 2017 ver te zoeken. Wat bindt ons tegenwoordig nog? ‘Er is een identiteitscrisis in Europa’ vindt schrijver Dimitri Verhulst ‘en dat is fantastisch’.

Verhulst is een van de sprekers die op 7 mei met elkaar en met het publiek in debat gaan in het Paard in Den Haag. “Wij Europeanen zijn voor de spiegel gaan staan en ons af gaan vragen: wie zijn we? Wat hebben we en wat willen we behouden? Deze identiteitscrisis is heerlijk. Omdat je kritisch wordt. Mensen en continenten die niet zelfkritisch zijn, die krijgen mijn medelijden.” Ook politicoloog en speechwriter Vincent Stuer, Europarlementariër Marietje Schaake, Thomas de Groot van The Commons Network en filosofe Simone van Saarloos laten hun licht schijnen over heden en toekomst van Europa.

Aanleiding voor deze bijeenkomst is het Congres van Den Haag, het eerste ‘federale’ moment in de geschiedenis van Europa, dat op 7 mei 1948 plaatsvond. Politici, filosofen, kunstenaars, economen, ondernemers, en historici spraken toen over Europese samenwerking. Nu, bijna 70 jaar later, staat de Europese eenheid onder druk. Na de Brexit staan de Europese lidstaten voor de uitdaging om hun samenwerking opnieuw vorm te geven. En de voorstanders van een verenigd Europa verschillen van mening over de koers. Gaan we voor puur pragmatisme of spelen idealen ook nog een rol? 

Het Humanity House, het informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland en de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland organiseren gezamenlijk een evenement over de toekomst van Europa, op zoek naar dat grote verhaal dat ons in de Europese Unie verbindt.

 

Journalisten zijn van harte welkom bij ons event ‘Europa: Een rEUnie in Den Haag’ Zondag 7 mei 2017, 15.30 uur – 18.00 uur Deze bijeenkomst vindt plaats bij: Paard, Prinsegracht 12, 2512 GA Den Haag Wel graag je komst van tevoren even melden bij Maaike Smulders, hoofd communicatie Humanity House: 06 - 14377857, maaike.smulders@humanityhouse.org

Meer binnen deze rubriek