Oxfam Novib: EU-zwarte lijst belastingparadijzen nog steeds zwak
Den Haag, 18 februari 2020. EU-Ministers van Financiën stemden zojuist in met de jaarlijkse herziening van de Europese zwarte lijst van belastingparadijzen. Ondanks het feit dat de Kaaimaneilanden, één van de grootste en belangrijkste belastingparadijzen ter wereld, op de zwarte lijst staat blijft de EU zwarte lijst in gebreke, zo stelt Oxfam Novib. Verder blijft het onacceptabel dat een aantal EU-landen die eveneens aan te merken zijn als belastingparadijs, zoals Nederland, niet worden aangepakt.
Johan Langerock, belastingexpert Oxfam Novib: “Het proces rond de Europese lijst van belastingparadijzen duwt landen richting bepaalde hervormingen. Goed nieuws, maar het probleem is namelijk dat het proces zo ook notoire belastingparadijzen gaat legitimeren na enkele minimale hervormingen. We hebben het verhaal eerder gezien met Bermuda: de EU-ministers zetten ze met grote fanfare op hun zwarte lijst, maar kort daarna wordt Bermuda na minimale hervorming verwijderd. Zonder de criteria van de zwarte lijst aan te scherpen, maken we ons grote zorgen dat de actie van vandaag tegen de Kaaimaneilanden - hoe welkom ook - met dezelfde teleurstelling zal eindigen.’’
De fundamenten van het proces moeten anders en daarvoor moet de Europese Unie dringend haar criteria versterken. Het feit dat een land als Botswana op de lijst staat, terwijl een Bermuda eraan ontsnapt is absurd.’’
Oxfam Novib roept de EU op om de criteria voor de zwarte lijst aan te scherpen zodat meer schadelijk belastingbeleid wordt aangepakt en ervoor te zorgen dat het beoordelen van landen op objectieve wijze plaatsvindt zonder politieke inmenging. Ook dit jaar was er weer sprake van politieke inmenging moet Oxfam tevergeefs vaststellen. Tot slot moeten Europese belastingparadijzen, waaronder Cyprus, Ierland, Luxemburg, Malta en Nederland, eveneens worden aangepakt.
Johan Langerock: “Nederland speelt een uitzonderlijk schadelijke rol als belastingparadijs voor multinationals. Recent werd nog berekend dat landen wereldwijd, inclusief ontwikkelingslanden, naar schatting jaarlijks 22 miljard euro mislopen door de Nederlandse belastingregels. Achter het dichten van de Nederlandse belastinglekken moet nu echt haast worden gezet. Belastingparadijzen beroven arme en rijke landen van het geld dat ze nodig hebben om armoede te bestrijden en om te investeren in publieke voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs.”
Dit is een origineel bericht van Oxfam Novib
Ga naar alle berichten van deze organisatie.