Vast energiecontract tot 774 euro goedkoper dan variabel energiecontract

22 JUN 2023 10:27 | Vastelastenbond

Door over te stappen van energieleverancier kunnen consumenten tot 774 euro op jaarbasis besparen blijkt uit onderzoek. De Vastelastenbond vergeleek de variabele tarieven van 10 energieleveranciers en ontdekte dat er besparingen van honderden euro’s mogelijk zijn afhankelijk van de leverancier. Klanten met een variabel contract bij United Consumers, Vattenfall en Eneco profiteren het meest van een overstap naar een vast energiecontract, want zij besparen daardoor gemiddeld 524 euro. Directeur Dirk-Jan Wolfert: “De gemiddelde besparing bij een overstap van variabel naar vast is nog nooit zo hoog geweest en levert honderden euro’s voordeel op.”

Met de bescherming van het prijsplafond valt er bij een overstap gemiddeld 524 euro op jaarbasis te besparen. Zonder compensatie van het prijsplafond, loopt het te behalen voordeel op tot 1.357 euro. De Vastelastenbond onderzocht de variabele tarieven van juni van de 10 grootste energieleveranciers. Het prijsplafond vangt veel klappen op, want de variabele tarieven van OXXIO, Delta, Eneco en Vattenfall liggen flink boven het prijsplafond.

In juli worden deze tarieven naar beneden bijgesteld, is de verwachting. Consumenten die daar niet op willen wachten en liever voor een jaarcontract kiezen, betalen bij hun overstap veel minder voor een kuub gas en kilowattuur stroom. De prijzen voor een jaarcontract liggen inmiddels ver onder de tarieven van het prijsplafond.

Keuze energiecontract vereist zorgvuldigheid

De concurrentie in de energiemarkt barst volgens Wolfert weer los, want er wordt door energiebedrijven met scherpe, vaste tarieven en bonussen om de gunst van de consument gestreden. Consumenten die voor een vast energiecontract met loyaliteitsbonus kiezen, ontvangen van hun energieleverancier extra korting als zij hun energiecontract uitdienen.

Wolfert ziet dat de concurrentie in de energiemarkt in volle gang is: “Energieleveranciers zetten grof geschut in om in de gunst van de consument te komen. Toen het onderzoek werd uitgevoerd bood Innova een loyaliteitsbonus aan van 606 euro. Delta biedt trouwe klanten 200 euro, terwijl Budget Energie 140 euro belooft. Niet alle energiebedrijven bieden zo’n bonus aan, maar gaan juist lager zitten met hun vaste tarieven.”

Besparingen hoger dan ooit

De te behalen besparingen zijn volgens de directeur van de consumentenorganisatie uit Eindhoven nog nooit zo hoog geweest: “Ter vergelijking: voor de energiecrisis was de gemiddelde besparing zo’n 350 euro”, verduidelijkt Wolfert.

Het blijft belangrijk om een weloverwogen keuze te maken, want de laagste prijs is in de energiemarkt niet altijd de beste. “Het is verstandig om de financiële gezondheid van een energiebedrijf te controleren”, verduidelijkt Wolfert. “We raden aan om voor een jaarcontract te kiezen, omdat de tarieven laag zijn en zo’n contract zekerheid biedt. We hebben vorig jaar gezien dat de tarieven snel kunnen stijgen als er een tekort dreigt. De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Afgelopen twee weken stegen de tarieven al drie keer binnen acht dagen. Dat risico kun je nu afdekken door over te stappen.”

Over de Vastelastenbond

De Vastelastenbond helpt consumenten sinds 2004 om hun vaste lasten te verlagen. Zo beheren ervaren adviseurs van het bedrijf uit Eindhoven de energiezaken voor duizenden leden. Omdat klanten via een abonnementsvorm betalen, is de Vastelastenbond volledig onafhankelijk. Door de klanten jaarlijks automatisch over te laten stappen naar het beste aanbod in de markt wordt er financieel voordeel behaald. Ook voert de Vastelastenbond jaarlijks onderzoek uit naar de solvabiliteit van energiebedrijven.

www.vastelastenbond.nl

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws