Softwarekwaliteit nog niet gegarandeerd, op weg naar beter testen

22 JUN 2017 09:05 | Open Universiteit

Software is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Meer en meer bepaalt en beïnvloedt het onze levens. Maar de kwaliteit van die software kan nog altijd niet volledig worden gegarandeerd. ‘Als we zo doorgaan leidt het gebrek aan softwarekwaliteit tot hogere kosten voor bedrijven dan de ontwikkeling van de software zelf of de besparing die het gebruik van die software zou moeten opleveren. Er is een cultuur nodig in het softwarekwaliteitsdenken.’ Dit stelt prof. dr. Tanja Vos in haar inaugurele rede die zij op 22 juni 2017 uitspreekt als hoogleraar Software Engineering bij de faculteit Management, Science & Technology van de Open Universiteit. De titel van haar oratie luidt dan ook ‘Zoeken naar fouten: Op weg naar een nieuwe manier om software te testen.’

Software om online te bankieren, software in onze koelkast die aangeeft wat we moeten kopen, software die helpt om een pacemaker naadloos af te stemmen op het hart van een patiënt. We kunnen er niet omheen: software bepaalt ons leven. Het waarborgen van de kwaliteit van die software is dan ook cruciaal. Maar daar zijn de makers nog onvoldoende toe in staat. ‘Nog even en we komen terecht in een ware softwarekwaliteitcrisis. Er moet een cultuur ontstaan van kwaliteitsdenken. Aan de ene kant kunnen we de kans op fouten reduceren door beter te werken, dit begint in het onderwijs. Testen moet veel eerder in het curriculum komen en leuk gemaakt worden. Ook moeten we als docenten zelf het goede voorbeeld geven. Anderzijds moeten we automatiseren wat er te automatiseren valt, zodat mensen tijdens het testen efficiënt kunnen doen waar ze, tot nu toe, beter in zijn dan machines: nadenken.’

Zelflerende testsoftware

Vos gaat tijdens haar oratie in op haar onderzoek naar het testen van software: wat we doen, waarom we dat doen en wat de uitdagingen zijn. Zij vertelt bovendien over de plannen voor de ontwikkeling van TESTAR als een testsysteem dat in staat is zichzelf automatisch te leren wat de beste teststrategie is. Ook gaat zij in op hoe zij als docent en programmaleider van de bachelor informatica de toekomstige informatici wil onderwijzen in het softwarekwaliteitsdenken.

Symposium 

Voorafgaand aan de oratie van Vos vindt onder de titel ‘Op weg naar een nieuwe manier om software te testen’ een symposium plaats over het testen van software en ontwikkelingen daarin. Aan het woord komen Marco van den Brink van Sogeti Nederland over de onhoudbare situatie van de huidige testmethoden, Saco Bekius van de Belastingdienst over het testen van Legacy, Jasper Feenstra over testen bij de Rabobank, Gerard Doll over zelfrijdende auto’s en Joost Bosman van ING over geautomatiseerd testen. 

Over Tanja Vos

Dr. Tanja Vos (Hilversum, 1971) studeerde in 1995 af in Informatica aan de Universiteit Utrecht. In 2000 promoveerde zij aan dezelfde universiteit in Computer Science. Na verder postdoctoraal onderzoek aan de Universiteit van Cambridge verhuisde zij in 2001 naar Spanje. Daar combineerde zij onderzoek en onderwijsgevende taken aan een Technologisch Instituut in Valencia. In 2004 werd zij aangesteld als universitair docent aan de Universidad Politecnica de Valencia. In 2011 werd zij er benoemd tot hoofddocent. Sinds 1 january 2016 is Tanja Vos bovendien hoogleraar Software Engineering aan de Open Universiteit (Nederland).

Zij heeft met veel bedrijven samengewerkt aan geautomatiseerde testprojecten in een industriële omgeving en heeft succesvol diverse EU-gefinancierde projecten (EvoTEST en FitTEST) gecoördineerd waarin onderzoek werd gedaan naar zoekgebaseerde technieken om software te testen. Prof. dr. Tanja  Vos is betrokken bij diverse Erasmus- en Leonardo-initiatieven die het bedrijfsleven helpen om samen te werken met de academische wereld en andersom. Zij is initiatiefnemer en projectleider van de TESTAR.org-benadering, een nieuwe en totaal andere manier voor geautomatiseerd testen op het niveau van de grafische gebruikersinterface. Ze heeft veel evenementen georganiseerd, waaronder testwedstrijden en een reeks van acht A-TEST workshops. Zij heeft een Software Testing Innovation Alliance in Spanje opgezet en is nu actief betrokken bij het opzetten van de Europese variant. In de herfst van 2017 zal zij, samen met TNO, Axini en Testwerk, TESTAR verder gaan ontwikkelen en zelflerend te maken in het Europese ITEA project TESTOMAT. 

De oratie

De oratie vindt plaats op donderdag 22 juni 2017 op de Brightlands Smart Services Campus, Big Data Room, Smedestraat 2 in Heerlen. Aanvang: 16.00 uur precies. Ontvangst vanaf 15.30 uur.

Het symposium vindt plaats op dezelfde locatie en start om 13.00 uur.

Meer binnen deze rubriek