Persbriefing met Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD, Renew) over de “AFIR”-deal

28 MRT 2023 09:36 | Europees Parlement

Online persbriefing met Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD, Renew) over de “AFIR”-deal aangaande Europese laad- en tankstations voor alternatieve brandstoffen

Datum:         dinsdag 28 maart 2023

Tijd:              14.00 - 15.00 uur

Locatie:        Online via WebEx

Aanmelden: mail naar pers-denhaag@ep.europa.eu

Maandagnacht bereikten het Parlement en de lidstaten een voorlopig akkoord over de Europese regels omtrent de infrastructuur voor alternatieve brandstoffen (“AFIR”). De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat het aantal oplaad- of alternatieve tankstations voor auto's, vrachtwagens en zelfs stilstaande vliegtuigen wordt uitgebreid en Europa een stapje dichter bij de klimaat-neutrale ambities voor 2050 brengen.

Vandaag op dinsdag 28 maart om 14.00 uur organiseert het kantoor van het Europees Parlement in Nederland in samenwerking met de Belgische collega’s een online persbriefing met Europarlementariër, en shadow rapporteur, Caroline Nagtegaal (VVD, Renew) n.a.v. de EU-deal op het “AFIR”-dossier.

Caroline Nagtegaal zal eerst de uitkomst van de onderhandelingen toelichten en daarna is er ruimte voor vragen. De briefing vindt geheel online plaats en het zal ook mogelijk zijn vragen te stellen via WebEx.

Aanmelden via e-mail naar pers-denhaag@ep.europa.eu.

Achtergrond

Op 19 oktober 2022 werd door het Europees Parlement de onderhandelingspositie aangenomen voor de toekomstige EU-wet die de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen moet veilig stellen in Europa. De Commissie kwam op 14 juli 2021 met dit initiatief in het kader van het “Fit for 55”-pakket dat de verhoogde klimaatambitie voor 2030 in de EU moet verwezenlijken. Het gaat hierbij om een reductie van de CO2-uitstoot met ten minste 55% ten opzichte van het niveau van 1990. Doel is om in 2050 klimaatneutraal zijn. Door de invoering van steeds meer emissievrije en emissiearme voertuigen te vergemakkelijken, draagt AFIR ook bij aan de ambitie van de Europese Green Deal.

Tegen eind 2027 moeten langs alle Europese snelwegen 600 kW-openbare laadstations beschikbaar zijn met een maximale afstand van 60 kilometer tussen elk laadstation. Ook het aantal waterstofvulpunten, met name voor trucks, moet omhoog. Volgens het Parlement moet er eind 2030 elke 200 km zo’n vulpunt te vinden zijn voor gasvormige waterstof.

Rapporteur op dit dossier voor het Europees Parlement is de Duitse Europarlementariër Ismail Ertug (S&D). Caroline Nagtegaal (VVD) is shadow rapporteur namens de Renew fractie.

Het Parlement en de Raad moeten de overeenkomst nog formeel goedkeuren.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid