Lunchbijeenkomst Europese rechtsstaat 5 maart

27 FEB 2019 10:34 | Europees Parlement

De rechtsstaat is een van de grondbeginselen van de Europese Unie. Een land dat wil toetreden tot de EU moet een goed functionerende rechtsstaat hebben. De Europese Commissie ziet erop toe dat de landen die lid zijn van de EU de rechtsstaat in eigen land niet in gevaar brengen.

Momenteel lopen er diverse procedures tegen Europese lidstaten in het kader van artikel 7 van het Europees verdrag dat in laatste instantie zelfs de schorsing van de rechten van een lidstaat mogelijk maakt in het geval van ernstige aantasting van de rechtsstaat. De Europese Commissie startte in december 2017 een procedure tegen Polen en het Europees Parlement zette zelf in september 2018 een procedure tegen Hongarije in gang.  Onlangs werd ook een conceptverordening voorgesteld door de Europese Commissie om de begroting van de Europese Unie te beschermen bij fundamentele tekortkomingen op het gebied van de rechtsstaat in lidstaten.

Graag nodig we u uit voor een lunchbijeenkomst op 5 maart van 12 tot 13.30 uur in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag over het instrumentarium van de EU voor handhaving van de rechtsstaat.

Na een korte inleiding van Didier Herbert, het nieuwe hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, zal een driekoppig panel hun licht laten schijnen op het beleid van de EU inzake de rechtsstaat. Er is ruim de gelegenheid voor het stellen van vragen. Leden van dit panel zijn:

- Kati Cseres, universitair hoofddocent Europees recht aan de Universiteit van Amsterdam

- Cees van Beek, beleidsmedewerker Directie Integratie Europa, ministerie van Buitenlandse Zaken

- Judith Sargentini, lid Europees Parlement namens GroenLinks

Wat kunt u verwachten?

De lunchbijeenkomst heeft een open karakter. U krijgt alle gelegenheid om in gesprek te gaan met de sprekers. Voor deze bijeenkomst geldt de Nieuwspoortcode: wat besproken wordt mag gebruikt worden in de media, op voorwaarde dat bron en plaats onvermeld blijven.

De bijeenkomst is exclusief bedoeld voor journalisten en de toegang is gratis. Voor de lunch wordt gezorgd. Het aantal plaatsen is beperkt.

Aanmelden

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via secretariaat@nieuwspoort.nl.

Meer binnen deze rubriek