Earth Hour 2017: ​​​​​​​wereldpremière klimaatmuziek bij Erasmusbrug

21 MRT 2017 11:19 | LaatBloeien

PERSBERICHT

Earth Hour 2017: wereldpremière klimaatmuziek bij Erasmusbrug

De opwarming van de aarde blijft abstract. We weten dat temperaturen stijgen, maar het is moeilijk om dit echt tot ons door te laten dringen. Daarom brengt inspiratieplatform LaatBloeien de temperatuurontwikkeling sinds 1880 ten gehore, in samenwerking met componist Merlijn Twaalfhoven. Tijdens WNF Earth Hour 2017 maken zangers uit heel Nederland bij de Erasmusbrug de klimaatverandering van de vier seizoenen hoorbaar en voelbaar.

Tijd: 25 maart 2017, vanaf 20.00 uur

Plaats: Willemskade (ter hoogte van nummer 22), bij de Erasmusbrug

Livestream: Een registratie met drie camera's wordt live gestreamd via de Facebook-pagina's van Rotterdam en LaatBloeien

Hashtags: #FourDriftingSeasons #TrumpSong

 

In 'Four Drifting Seasons' laat activistisch componist Merlijn Twaalfhoven [https://en.wikipedia.org/wiki/Merlijn_Twaalfhoven] voor elk seizoen sinds de industrialisatie horen wat de gemiddelde temperatuur was, volgens de erkende meetgegevens van NASA [https://data.giss.nasa.gov/gistemp/]. Ineens wordt een grafiek een belevenis. De indringende muziek verbindt mensen met elkaar, dwars door alle politieke stromingen heen, door niet tot hun hoofd te spreken maar tot hun hart.

De compositie wordt in het najaar ook bij de Verenigde Naties in New York uitgevoerd en beleeft nu al haar wereldpremière in Nederland, aan de voet van de Erasmusbrug. Voorafgaand aan Earth Hour, waarin wereldwijd de lichten uitgaan, wordt de nieuwe duurzame led-verlichting van de brug officieel in gebruik genomen. De nieuwe kleurenverlichting wordt gedemonstreerd in een adembenemende korte lichtshow. Daarna start de uitvoering van de Four Drifting Seasons.

Inspiratieplatform LaatBloeien wil met haar muzikale klimaatuitdaging bereiken dat amateurkoren en actiegroepen de muziek uiteindelijk wereldwijd ten gehore gaan brengen, op dorpspleinen en in parlementen. Het evenement, dat tot stand komt in samenwerking met de gemeente Rotterdam, kan via een livestream wereldwijd worden gevolgd.

Het idee

Merlijn Twaalfhoven heeft samen met componisten Jan Driessen en Killian Elbers meer dan een eeuw aan weerdata omgezet in een compositie voor vierstemmig koor. Al in 2014 werd de temperatuurontwikkeling op muziek gezet door een strijkkwartet [https://vimeo.com/127083533]. Juist daarna zijn de temperaturen versneld gaan oplopen, wat de Four Drifting Seasons nog indringender maakt dan het eerdere project.

Programma

Om 20.00 uur houdt wethouder Eerdmans een welkomstwoord, waarna de lichtshow op de Erasmusbrug begint. Tegen het eind van de lichtshow wordt de Four Drifting Seasons ingezet. Om 20.30 uur klinkt de laatste noot en begint Earth Hour 2017. De zangers verplaatsen zich al zingend naar metrostation Wilhelminaplein om daar hun optreden te vervolgen en voorbijgangers te verrassen

Wil je over de Four Drifting Seasons schrijven of berichten, en ben je op zoek naar extra informatie? Stuur je vraag naar FourDriftingSeasons@laatbloeien.nl of bel Marcella van Eijndhoven: 06 4051 0197 (ook voor interviews met initiatiefnemer Martin Schuurman en/of componist Merlijn Twaalfhoven). Wil je meezingen, individueel of als koor, mail dan naar marloes@twaalfhoven.net of schrijf je in op www.resonancelab.eu/earth-hour-rotterdam. Moment: WNF Earth Hour 2017 www.earthhour.org Componist: Merlijn Twaalfhoven Merlijn Twaalfhoven is componist van muziek voor alle zintuigen. Hij werkt op ongewone plekken, waaronder conflictgebieden. Zo versmelt hij kunst met het alledaagse leven en betrekt zeer uiteenlopend publiek bij een zoektocht naar schoonheid en verwondering. In 2010 ontving hij een UNESCO award voor zijn werk in het Midden-Oosten. www.merlijntwaalfhoven.com Initiatiefnemer: LaatBloeien Een houdbare, eenvoudige samenleving is dichterbij dan je denkt! Op inspiratieplatform LaatBloeien.nl ontdek je concrete initiatieven en scherpe inzichten. LaatBloeien brengt alle hoopgevende signalen over de realisatie van een houdbare samenleving bij elkaar. We praten je bij, in een flits, en inspireren je om zelf ook in beweging te komen. Dat is niet moeilijk, en het is nodig. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Meer binnen deze rubriek