SHEIN lanceert circulair fonds van €200 miljoen in de EU en het VK

09 JUL 2024 17:00 | BOBBERY

SHEIN lanceert een circulair fonds van €200 miljoen in de EU en het VK en verbindt zich om €50 miljoen te investeren in bredere ESG-inspanningen. 

  • SHEIN investeert in initiatieven om Europese en Britse merken, ontwerpers en vakmensen in staat te stellen hun bedrijven online en daarbuiten te laten groeien.
  • Het toonaangevende Circularity Fund zal investeren in start-ups en andere bedrijven in de EU en het VK die zich bezighouden met het bevorderen van circulaire oplossingen.


SHEIN, een wereldwijde online retailer in fashion en lifestyle, heeft vandaag aangekondigd de komende vijf jaar €250 miljoen te gaan investeren in de EU en het VK. Deze investering, die aansluit bij het doel om een toekomstbestendige fashion-industrie te creëren, omvat de oprichting van het Circularity Fund, evenals operationele en commerciële investeringen die zijn gericht op het verder verbeteren van SHEIN's circulaire inspanningen en het ondersteunen van het lokale ondernemers ecosysteem in Europa en het VK.

Lancering van het Circularity Fund

Het leidende initiatief van het investeringsprogramma is het Circularity Fund, waarvoor SHEIN een startkapitaal van €200 miljoen beschikbaar stelt. Voortbouwend op SHEIN's bestaande programma's voor de bevordering van R&D en innovatie in circulariteit voor de fashion-industrie zal het fonds start-ups en bedrijven in heel Europa en het VK ondersteunen die technologieën en oplossingen van de volgende generatie ontwikkelen door: 

  • Te investeren in start-ups, in een vroeg stadium, die werken aan innovatie op gebied van gerecyclede materialen van textiel-naar-textiel en gerelateerde gebieden.
  • Het aangaan van afnameovereenkomsten of andere commerciële partnerschappen met meer ervaren start-ups met bestaande productiecapaciteit in textiel-naar-textiel gerecyclede materialen of nieuwe en opkomende voorkeursvezels.

SHEIN zal de hoofdinvesteerder van het Circularity Fund zijn en zal wereldwijd bedrijven, financiële instellingen en staatsinvesteringsfondsen uitnodigen om mee te investeren in het fonds.

Donald Tang, Executive Chairman van SHEIN, zei: “Als wereldwijde leider in onze sector heeft SHEIN zowel de verantwoordelijkheid als de kans om innovaties te versnellen die de ecologische voetafdruk van de fashion-industrie kunnen verbeteren. Het Circularity Fund zal voortbouwen op onze steun voor ondernemers en bedrijven die voorop lopen in innovatie op het gebied van circulaire initiatieven. De focus is op het ondersteunen van ondernemerschap en innovatie in de EU en het VK, waar een deel van de meest inspirerende activiteiten op dit gebied plaatsvindt. Naast het financieren van start-ups in een vroeg stadium die nieuwe technieken onderzoeken, zijn we ook van plan te investeren in meer ervaren start-ups die hun innovaties hebben gecommercialiseerd en klaar zijn om op te schalen. Gezien de schaal en het bereik van SHEIN, kan SHEIN een katalysator worden voor de brede adoptie van deze oplossingen in de industrie.”

Verdieping van SHEIN's Ondersteuning voor de Volgende Generatie Duurzaamheidsoplossingen

De lancering van het Circularity Fund breidt SHEIN's bestaande samenwerkingen uit met innovatieve bedrijven die werken aan circulaire oplossingen binnen de fashion-industrie. Dit is in lijn met de evoluSHEIN Roadmap, een uitgebreide strategie die SHEIN's duurzaamheidsinspanningen ondersteunt. Die inspanningen omvatten:

  • Samenwerken met Queen of Raw om overtollige of "deadstock" stoffen van andere merken te kopen. Deze geredde materialen, die bestemd waren voor stortplaatsen of verbrandingsovens, worden nu gebruikt om nieuwe SHEIN-kledingstukken te maken. In 2023 integreerde SHEIN Queen of Raw's eigen Materia MX-software in SHEIN's inkoopsysteem, waardoor de stroom van materiaalgegevens tussen platforms werd verbeterd.
  • Toename van het gebruik van cool transfer denim-printtechnologie onder SHEIN-leveranciers. Deze technologie, die innovatieve high-fixation inkt in plaats van conventionele indigo-verven gebruikt, verbruikt aanzienlijk minder water dan traditionele denim-wasmethoden.
  • Een meerjarige onderzoeksamenwerking met academische instellingen die onderzoeken hoe commercieel schaalbare productie van gerecyclede polyestervezels kan worden bereikt via chemische recycling: De onderzoekssamenwerking werd gelanceerd in 2023 en heeft sindsdien met succes experimenteel gerecycled polyester materiaal geproduceerd.


Designers, Merken en Vakmensen in de EU en het VK meer mogelijkheden geven

De resterende €50 miljoen van de initiële toezegging van €250 miljoen is bestemd voor initiatieven om merken, designers en vakmensen in de EU en het VK te ondersteunen bij het laten groeien van online bedrijven met SHEIN's marktplaats diensten, evenals potentiële investeringen in R&D of pilot productiefaciliteiten van SHEIN in Europa of het VK.

Dit omvat:

  • Financiering om meer Europese en Britse kunstenaars en designers op te nemen in het SHEIN X designer incubator-programma, een initiatief van SHEIN om getalenteerde opkomende ontwerpers in staat te stellen hun ontwerpen te commercialiseren door samen te werken met SHEIN op het gebied van productie, marketing en logistiek.
  • Het creëren van een speciaal initiatief om Europese en Britse bedrijven te helpen onboarden op SHEIN’s Marketplace-platform, waardoor ze toegang krijgen tot SHEIN’s wereldwijde klantenbestand.


“In heel Europa en het VK hebben we een rijke en diverse pool van designers, merken en vakmensen geïdentificeerd waarvan we weten dat ze een veel breder publiek op ons platform kunnen bereiken en waarvan we overtuigd zijn dat ze hun bedrijven succesvol kunnen opschalen met SHEIN.” aldus de heer Tang.

Over SHEIN SHEIN is een wereldwijde online fashion- en lifestyle-retailer die SHEIN-merkkleding en producten van een wereldwijd netwerk van leveranciers aanbiedt, allemaal tegen betaalbare prijzen. Met het hoofdkantoor in Singapore blijft SHEIN toegewijd aan het toegankelijk maken van fashion voor iedereen en bevordert het zijn toonaangevende, on-demand productiemethode voor een slimmere industrie die klaar is voor de toekomst. Ga voor meer informatie over SHEIN naar www.sheingroup.com.

Meer binnen de rubriek Economie en geld