IFAW: Ivoorhandel via Nederlandse veilinghuizen veelal illegaal

12 SEP 2018 09:12 | IFAW

Den Haag, 12 september 2018 - Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) lanceert vandaag het rapport Een te hoge prijs voor olifanten. Ivoorhandel door Nederlandse veilinghuizen.De organisatie toont in dit rapport aan dat de meerderheid van de handel in olifantenivoor via Nederlandse veilinghuizen illegaal is. 

Zeker 57,8%van alle handel in olifantenivoor voldoet niet aan de wettelijke eisen. 88% van de aanbiedingen via Nederlandse fysieke veilinghuizen heeft niet de juiste papieren. Bij het online veilinghuis Catawiki ligt dit percentage aanzienlijk lager doordat er wel taxatierapporten worden geleverd. Maar dit veilinghuis beoordeelt voorwerpen vanaf foto’s, terwijl dit wettelijk niet is toegestaan. Uit interviews met taxateurs en veilinghouders blijkt dat daarnaast rapporten worden geleverd voor voorwerpen die niet antiek zijn. Het percentage illegaal verhandelde ivoor is hierdoor waarschijnlijk veel hoger dan er nu is vastgesteld. 

Handelsverbod

Eerder onderzoekmaakte al duidelijk dat er in Europa illegaal ivoor wordt bewerkt voor de export naar Zuidoost-Azië. Nederland is zelfs één van de Europese landen met een aanzienlijke rol in de handel van ivoor van olifanten.Sabine Zwiers, senior Campaigner IFAW Nederland: “Dit onderzoek, dat we hebben uitgevoerd in het voorjaar, biedt het zoveelste bewijs dat we ons als Nederland hard dienen te maken voor een totaalverbod in zowel Nederland als de hele EU. De huidige regelgeving is verwarrend en bevat gaten, zodat deze lastig te handhaven is en vaak overtreden wordt. De EU loopt achter in de wereldwijde strijd tegen de ivoorhandel. Een verplicht, alomvattend en permanent handelsverbod in ivoor is nodig voor alle EU-landen. Als we deze maatregelen niet snel invoeren, is er geen toekomt meer voor de olifant!”

Kamervragen

In augustus 2018 beantwoordde Minister Schouten (LNV) de Kamervragenvan D66 omtrent de rol van Nederland in de internationale ivoorhandel. De antwoorden bieden hoop: Nederland is bereid zelf een strengere wetgeving aan te nemen.  Zwiers vervolgt: “Het IFAW juicht dit toe en roept de minister op dit zo snel mogelijk in te voeren. Nederland volgt hiermee andere Europese landen, zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.”

Populaties

Jaarlijks doden stropers meer dan 20.000 olifanten op inhumane wijze om de internationale ivoormarkt te verzadigen. De populaties olifanten verkeren hierdoor wereldwijd in kritieke toestand. Momenteel leven er ongeveer 415.000 op het gehele Afrikaanse continent. Tussen 2007 en 2014 is zelfs een derde van de populatie afgenomen. 


 

Noot voor de redactie Voor interviews met het IFAW, foto’s of ander beeldmateriaal neemt u contact op met Yvette Brook (06-20998553). Ook voor aanvullende vragen of een interview met het IFAW.  Het rapport vindt u op: www.ifaw.org/nederland/ons-werk/soortbescherming/een-te-hoge-prijs-voor-olifanten Over het IFAW Het IFAW voert campagne voor een totaalverbod van de ivoorhandel door EU-landen. Wettelijke regels alleen zijn niet genoeg om een einde te maken aan de illegale handel waarvoor jaarlijks meer dan 20.000 olifanten worden gedood. We trainen parkwachters en douaneambtenaren om stropers en smokkelaars te kunnen stoppen. Met slimme dataverzameling helpen we voorkomen dat stropers toeslaan. Door onderzoek laten we zien hoe groot het probleem van de illegale handel is. Consumenten maken we ervan bewust dat ze geen olifantenivoor moeten kopen en samen met online-bedrijven kijken we hoe ze de handel via hun websites kunnen stoppen. Daarnaast redden we baby-olifanten waarvan de moeder is gedood en zorgen we ervoor dat ze gezond opgroeien en weer terug in het wild kunnen leven. Met de lokale bevolking en overheden in Afrika werken we aan duurzame oplossingen voor mens-dier conflicten. Samen zorgen we voor herstel van veilige leefgebieden en beschermen we de olifanten.

Meer binnen de rubriek Natuur