Alternatief beleid voor een duurzame wereld

15 JUN 2017 11:17 | Oxfam Novib

PERSUITNODIGING

Eurodad-conferentie brengt toonaangevende alternatieve financiële denkers bij elkaar

Wat:                De Eurodad International Conference 2017

Waar:              De Caballero-fabriek, Saturnusstraat 60, Den Haag

Wanneer:        dinsdagmiddag 20 juni 2017

In een wereld van extreme ongelijkheid, wijdverspreide armoede en milieuproblematiek is de behoefte aan alternatieven nooit groter geweest.

De Eurodad-conferentie 2017 brengt dé denkers van dit moment bijeen. Zij bespreken alternatieve beleidsmaatregelen voor een duurzame wereld, betere manieren om de mondiale ontwikkeling te financieren en hoe internationale economische regelgeving versterkt kan worden. 

U bent van harte welkom om de eerste dag van de conferentie, dinsdag 20 juni, bij te wonen. Er worden ’s middags twee paneldiscussies gehouden: 

1.     Financing development: what role for the Netherlands in promoting alternatives? O.a. met Ewald Engelen.

2.     The development finance landscape: why alternatives are needed. O.a. met Professor Jayati Ghosh (Jawaharlal Nehru University)

De Eurodad Conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met Latindadd, ActionAid Nederland, Both ENDS, OIKOS, Oxfam Novib en SOMO.

Wilt u één of beide paneldiscussies bijwonen, meldt u dan aan bij Masja Helmer: m.helmer@bothends.comof 06-54688541

Eurodad is een Europees netwerk van 47 organisaties die zich bezig houden met (de oorzaken van en oplossingen voor) internationale schuldenproblematiek. Belangrijkste onderwerpen zijn Tax Justice, een einde aan de schuldencrisis en effectieve hulp.

 

Ook is er de mogelijkheid om gedurende de gehele volgende week een afspraak te maken voor een interview of informatief gesprek met een of meer van de volgende gasten: • Marthin Hadiwinata uit Indonesië is een van de drijvende krachten achter 'Save the Jakarta Bay', een coalitie van lokale groepen van vissers, vrouwen, en van milieu-organisaties die zich verzet tegen de plannen voor een grote ‘Afsluitdijk’ in de baai van Jakarta, die de stad moet beschermen tegen overstromingen. Tienduizenden vissers in Jakarta Bay voelen nu al de nadelige gevolgen van dit (grotendeels door Nederland bedachte) project. In 2016 schreef Marthin uit naam van de Save the Jakarta-Bay coalitie tweemaal een brief aan minister-president Rutte waarin hij Nederland oproept zich uit het project terug te trekken: behalve expertise, heeft Nederland ook miljoenen euro's ontwikkelingsgeld in het project gestopt, terwijl het maar de vraag is of de overstromingen zullen worden gestopt. • Savior Mwambwa is de International Tax Campaign Manager van ActionAid, gevestigd in Zuid-Afrika. Eerder was hij Policy & Advocacy Manager voor het Tax Justice Netwerk Afrika (TJN-A) en hoofd van het ‘Centre for Trade Policy and Development (CTPD). Savior heeft veel ervaring met het versterken van de beleidsbeïnvloedingscapaciteit van lokale grass roots-organisaties, met name op het gebied van handel- en investeringsbeleid. Savior heeft een post-academische graad in ‘International Trade Policy and Trade Law’ van de Lund University en de Trade Policy Institute of Africa (TRAPCA). • Kavaljit Singh van de Indiase organisatie Madhyam is expert op het gebied van bilaterale investeringsverdragen (BIT's, of 'investeringsbeschermingsovereenkomsten', IBO's). Hij is een van de samenstellers van het boek 'Rethinking Bilateral Investment treaties' uit 2016, deze BIT's en de gevolgen die ze kunnen hebben, in zeventien essays van experts van over de hele wereld belicht worden. Singh heeft zelf een groot aandeel gehad in het recentelijk (eenzijdig) opzeggen van door India van haar BIT's met bijna 60 landen . Voor nadere informatie: Persvoorlichting Oxfam Novib, Ruud Huurman, 06-51175316

Meer binnen deze rubriek