'Veel meer mensen hebben interesse in natuurcursussen'

22 MEI 2024 09:45 | IVN Natuureducatie
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Rachel Owusu

Aanleiding:
Hoogopgeleiden maken zich zorgen om klimaat, maar handelen er niet naar | NPO Radio 1

Veel mensen zeggen zich zorgen te maken over het klimaat en de staat van de natuur, maar handelen er niet naar, zo bleek onlangs uit onderzoek. Toch zien we bij IVN Natuureducatie wel een positieve trend: de interesse in natuurcursussen is de afgelopen paar jaar fors toegenomen. We merken echt dat mensen op zoek zijn naar handelingsperspectief. Ze willen weten hoe het nu precies zit. Hoe komt het dat het niet goed gaat en wat kunnen ze eraan doen?

Vooral onze natuurgidsenopleiding, die wel twee jaar duurt en best intensief is, is ontzettend populair. Tien jaar geleden konden mensen die interesse hadden, vrijwel meteen beginnen, maar inmiddels hebben we een forse wachtlijst van wel 2500 belangstellenden. Ook andere natuurcursussen, bijvoorbeeld over vogels of bomen, die door onze lokale afdelingen worden georganiseerd, zitten iedere keer heel snel vol.

Invloed corona

Voor ons is duidelijk dat de coronatijd echt een grote invloed heeft gehad op hoe mensen naar de natuur kijken en die beleven. Toen kon je bijna nergens heen, maar je kon wel de natuur in: naar het bos, de heide of het strand. Als je de natuur beleeft, ga je er ook meer van houden en wil je er dus voor zorgen dat die behouden blijft.

Basiscursus

Uit onderzoek dat IVN vorig jaar liet uitvoeren door Verian bleek dat de natuurkennis van de gemiddelde Nederlander niet al te best is. Zo herkende meer dan de helft van de ondervraagden een veelvoorkomende boom als de beuk niet en ook over bedreigde diersoorten in eigen land en wat nu eigenlijk de oorzaken zijn van klimaatverandering bleek de kennis laag.

Met daarbij opgeteld de slechte staat van de natuur en de behoefte aan handelingsperspectief was dit voor IVN een belangrijke reden om een online basiscursus natuur te ontwikkelen. Voor de eerste editie hebben we zo’n duizend aanmeldingen. Wat ons betreft biedt dat een beetje hoop in deze onzekere tijden. 

Rachel Owusu is projectleider educatie bij IVN Natuureducatie.

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur