Bijzondere stunt bij start leesbevorderingscampagne 'Geef een (prenten)boek cadeau'

15 MEI 2024 10:07 | Noordhoff Uitgevers B.V.

Kleuters in Groningen ontvangen op bijzondere manier eerste exemplaar

Groningen - Vrijdag 17 mei start de jaarlijkse leesbevorderingscampagne ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ met een bijzondere stunt op een bouwterrein in Groningen. Een groep Groningse kleuters ontvangen het eerste exemplaar door middel van een echte hijskraan! Pers is van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

Bouwbedrijf Janssen de Jong Bouw geeft het startsein (en het goede voorbeeld) van de campagne en doneert die ochtend de eerste exemplaren van het prentenboek Kom uit die kraan!! van Tjibbe Veldkamp aan een groep Groningse kleuters op een wel hele bijzondere manier, namelijk door middel van een echte hijskraan! Deze stunt heeft natuurlijk alles te maken met de titel van het campagneboek: Kom uit die kraan!! In dit boek sluipt een jongen genaamd Bart stiekem een bouwterrein op en bestuurt de wals, de cementwagen én de hijskraan.

Nadat de kleuters vrijdagochtend een boek cadeau hebben gekregen zal schrijver Tjibbe Veldkamp in het naastgelegen gebouw van Noordhoff uit het verhaal voorlezen, terwijl illustrator Alice Hoogstad live een tekening maakt. Noordhoff doneert daarnaast ook 100 boeken aan project 'Kansrijk in de wijk' in Groningen.

De campagne 'Geef een (prenten)boek cadeau' zorgt er nu al voor het achtste jaar voor dat boeken bereikbaar worden voor kinderen en gezinnen voor wie een eigen boek niet vanzelfsprekend zijn. Veel kinderen in Nederland groeien op zonder boeken thuis, en dat moet anders, vindt 'Geef een (prenten)boek cadeau'. Dankzij gezamenlijke inspanning van uitgeverij, auteur en boekhandel kost het prentenboek Kom uit die kraan!! tijdelijk nog geen drie Euro, zodat het gemakkelijk cadeau te geven is. Het motto van de campagne is dan ook: 'Samen zorgen we ervoor dat alle kinderen opgroeien tussen de mooiste boeken.'

Pers is van harte welkom bij de start van de campagne op vrijdag 17 mei om 9.30 uur (ontvangst om 9.15 uur). Wil je erbij zijn, of achteraf foto's en een verslag ontvangen? Bel met Roos Visser op 06 4137 9088, of mail haar via info@geefeenboekcadeau.nl

Over de actie Geef een (prenten)boek cadeau

Inmiddels zijn er meer dan 3 miljoen boeken cadeau gegeven dankzij deze actie en de inspanningen van liefdadigheidsorganisaties, gemeentes, opa's en oma's, bedrijven en boekverkopers. Bij veel boekhandels kan je niet alleen een exemplaar voor jezelf kopen, maar ook ter plekke een boek doneren. De boekhandels zorgen er dan voor dat die boeken terecht komen bij goede doelen als: de voedselbank, stichting Jarige Job, De Voorleesexpres of Sint voor ieder1. Op geefeenprentenboekcadeau.nl staat een lijst met winkels waar je een boek kunt doneren.

Bouwbedrijf Janssen de Jong Bouw en Noordhoff steunen de actie

Bouwbedrijf Janssen de Jong Bouw geeft vrijdag 17 mei als eerste het goede voorbeeld, en legt de werkzaamheden die ochtend tijdelijk neer zodat de boeken veilig met de hijskraan uitgereikt kunnen worden. Het bedrijf schenkt niet alleen prentenboeken aan de kleuters die er vrijdag zijn, maar ook aan al hun medewerkers met jonge kinderen. Naast de boeken krijgen alle kleuters tevens een bouwhelm van het bedrijf, net als Bart in het boek. Zo maken zij hun slogan ‘Let’s build happiness’ waar.

Ook Noordhoff steunt de campagne van harte. Niet alleen door de feestelijke start te faciliteren, maar ook door 100 boeken aan het initiatief 'Kansrijk in de wijk' van de GGD Groningen te doneren. De medewerkers van Noordhoff zullen dit aantal nog proberen te verdubbelen door persoonlijke donaties.

“Ieder kind heeft het nodig om te kunnen lezen om in de huidige maatschappij te kunnen functioneren. De kansen om succesvolle lezer te worden zijn het grootst als kinderen op jonge leeftijd worden voorgelezen.”, aldus uitgever basisonderwijs en leesdeskundige Wietske Smit van Noordhoff.

Wil je erbij zijn op vrijdag 17 mei, of achteraf foto's en een verslag ontvangen? Bel met Roos Visser op 06 4137 9088, of mail haar via info@geefeenboekcadeau.nl Tijdsindeling 17 mei a.s.: Ontvangst bij Noordhoff in Groningen om 9.15 uur. Start event om 9.30 uur op het naastgelegen bouwterrein, met een fotomoment om 10.00 uur. Om 10.15 uur verzamelen in het pand van Noordhoff, waar de schrijver van het boek de kinderen zal voorlezen. Tevens gelegenheid voor de pers om interviews te doen. Geef een (prenten)boek cadeau heeft als missie alle kinderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. Kijk voor meer informatie op: www.geefeenboekcadeau.nl en www.geefeenprentenboekcadeau.nl

Meer binnen de rubriek Onderwijs