Onderzoek onthult veranderingen in de Nederlandse kersttradities

08 DEC 2023 11:20 | ONE4ALL | BOBBERY

Onderzoek onthult opmerkelijke veranderingen in de Nederlandse Kersttradities

90% van de respondenten viert Kerstmis

Bijna de helft (46%) neemt deel aan ongebruikelijke kersttradities die door de familie van hun partner worden geïntroduceerd

58% omarmt veranderingen van de kerstviering en biedt ruimte voor nieuwe ervaringen

Kerst 2023 zal het veranderende gezicht van Nederlandse familie- en vrienden bijeenkomsten belichten. Recent onderzoek wijst op een kerstfeest waarbij families, vrienden en zelfs ongenode gasten worden betrokken bij de festiviteiten. Voor de kerstcampagne heeft One4all Cadeaukaarten een enquête gehouden onder 1.009 Nederlandse volwassenen, waarbij wordt onthuld hoe de Nederlanders hun Kerst doorbrengen en een groot percentage van de mensen (46%) nieuwe kersttradities omarmt die zijn geïntroduceerd door de familie van hun partner.

Bijna driekwart (72%) van de mensen zegt de Kerstdagen door te brengen met mensen buiten hun directe familie, waaronder broers en zussen van hun partner, schoonfamilie en collega's.

Tradities

Het behouden van tradities blijft een belangrijk element van de kerstviering voor velen. Uit het onderzoek blijkt dat 64% van de respondenten het belangrijk vindt om tradities door te geven, 46% geeft aan belang te hechten aan tradities maar dat deze geen vaststaand feit zijn. Ook is 28% bereid de traditie aan te passen als het de familieband versterkt en iedereen zich daardoor gehoord en gewaardeerd voelt.

De belangrijkste tradities waar families zich aan vasthouden zijn samen eten, waarbij gourmetten het populairst is, cadeautjes uitpakken, de kerstboom versieren en spelletjes spelen. Het samenzijn met dierbaren en genieten van elkaars gezelschap staat centraal bij veel kersttradities.

Bijzondere ervaringen

Bijna 1 op de 3 (29%) onthulde dat ze met Kerst weleens een onverwachte gast aan tafel hebben gehad. In de kerstperiode worden ongenode gasten, zoals buren of goede vrienden, altijd hartelijk ontvangen; velen tonen een gastvrije houding en staan open voor anderen. Op de vraag of men ooit onverwachte en bijzondere kerstervaringen heeft meegemaakt, kwamen verrassende antwoorden naar voren. Zo gaf 7% van de ondervraagden aan hun Kerst te hebben besteed aan vrijwilligerswerk en een opvallende 3% van de respondenten gaf aan dat hun ex-partner plotseling voor de deur verscheen. Eén respondent deelde zelfs een verhaal over een dakloze man die met een karper aanbelde om mee te eten, wat voor een onvergetelijk moment en een bijzondere avond zorgde. Bovendien verkoos 12% van de respondenten om de eerste kerstdag het liefst in hun pyjama door te brengen.

Geen kerstviering

Een opvallend resultaat van het onderzoek was dat 10% van de ondervraagden ervoor koos om Kerst helemaal niet te vieren, en dit had voornamelijk te maken met hun overtuiging. Van die groep vond 41% dat Kerst in de loop der jaren een te uitbundig en overdreven feest is geworden. Ook kwam uit het onderzoek een ontroerend aspect van Kerst naar boven; Ongeveer 25% van de respondenten gaf aan dat ze geen gezelschap hadden om de feestdagen mee te vieren. Laten we daarom extra aandacht besteden aan elkaar tijdens deze feestelijke periode.

Lou Hickey, Marketing Director bij One4all Cadeaukaarten :

Kerstmis is een prachtige tijd van het jaar voor velen, die niets liever doen dan het seizoen vieren met hun favoriete tradities, doorgebracht met hun naaste familieleden. Sommigen van ons nemen nieuwe tradities aan tijdens de Kerst en gaan in de toekomst Kerst op een net iets andere manier vieren, aangezien veel gezinnen groeien en van samenstelling veranderen, en dus uitgebreide familie en vrienden onder één dak verwelkomen tijdens de feestdagen. Dat betekent echter niet dat de magie van Kerstmis verloren gaat. Of we nu andere culturen omarmen, onze buren uitnodigen om aan te schuiven of zelfs iets anders dan de rollade voor het diner bereiden, ons onderzoek toont aan dat Nederlanders graag nieuwe tradities en nieuwe gasten in hun dag opnemen. En met de mogelijkheid van onverwachte gasten die op bezoek komen, kan een One4all Cadeaukaart gemakkelijk worden gebruikt als een last-minute cadeau of worden besteed aan extra eten en decoraties om iedereen tevreden te stellen ."


Meer binnen de rubriek Winkels en consumentenmarkt