Laatste kans: Cultuurcentrum Pages Bookstore Café zoekt nieuw thuis

03 OKT 2017 17:41 | Prins Claus Fonds

"Het belangrijkste in Pages is liefde. Als we lezen, worden we verliefd. Als we kunst zien, worden we verliefd. Liefde is heel belangrijk..." – Samer Al Kadri, oprichter van Pages Bookstore Café

Na vijf maanden van kunst, muziek, boeken en veel liefde gaat Pages Bookstore Café Amsterdam op 26 oktober 2017 zijn deuren sluiten bij de Prince Claus Fund Gallery; er wordt nu gezocht naar een permanente Amsterdamse locatie.

In de maanden sinds de opening van deze ‘pop-up’ in juni is het een populaire hub geworden, met zo'n 5.000 bezoekers tot nu toe, en meer dan 2.300 Facebook followers. Mensen komen niet alleen langs voor de collectie Arabische, Nederlandse en Engelse boeken, maar ook voor de muzikale events, tentoonstellingen, taaluitwisselingen, poëzie avonden, workshops voor kinderen, open mic sessies, de koffie en vooral voor de gezellige en vriendelijke sfeer!

Oprichter Samer Al-Kadri opende de allereerste Pages Bookstore Café in Istanbul als een ontmoetingsplek. Een plek waar Syrische vluchtelingen en locals elkaar kunnen ontmoeten, spontaan events kunnen organiseren, kunnen lezen en genieten vanuit de gedachte: “Pages, it’s your home.” Snel werd het een ‘thuis weg van huis’, niet meer weg te denken in Istanbul, en een hub in hartje Amsterdam.

Pages Bookstore Café Amsterdam is een samenwerking tussen Samer Al-Kadri, het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) met steun van de Stichting Lutfia Rabbani.

Tijd voor een vaste locatie

Joumana El Zein Khoury, directeur van het Prins Claus Fonds: "Pages is een voorbeeld van hoe het Prins Claus Fonds een impuls geeft aan goede, creatieve ideeën. We waren blij Pages in Istanbul te ondersteunen en Samer opnieuw te helpen om een ​​nieuwe Pages in Amsterdam te openen. In slechts een paar maanden heeft Pages laten zien hoe goed het mensen kan samenbrengen. We kijken uit naar het vaste huis van Pages in Amsterdam!"

Het verhaal achter Pages: Samer Al-Kadri is beeldend kunstenaar. Samer Al-Kadri droomde al over een cultureel centrum voor de revolutie in Syrië, toen hij nog een uitgeverij voor kinderboeken runde. In 2013 moest hij met zijn familie naar Turkije vluchten waar hij zijn droom werkelijkheid maakte: Samer werd medeoprichter van Pages Bookstore Café in Istanbul. Een plek die hij vulde met boeken uit de hele Arabische wereld. Zo werd Pages de eerste Arabische boekwinkel in de stad. En dé plek voor kunstenaars, muzikanten, dichters en verhalenvertellers met de meest uiteenlopende achtergronden. Zo helpt Pages Bookstore Café, waar soms wel 15 nationaliteiten samenkomen, Syrische vluchtelingen uit hun isolement door ze in contact te brengen met hun buren.

Samer is van mening dat de wereld meer dan ooit behoefte heeft aan dit soort plekken. Zodra hij een vaste ruimte in Amsterdam vindt, is hij van plan om een Pages ​​in Berlijn te vestigen, en daarna richt hij zijn oog op New York.

Pages Bookstore Café Amsterdam (Pop Up)

Prince Claus Fund Gallery

Herengracht 603, Amsterdam

Gratis entree, dagelijks open t/m 26 oktober 2017

Voor meer informatie:

https://www.facebook.com/PagesBookStoreCafeAmsterdam/

Over het Prins Claus Fonds en het AFK

Het Prins Claus Fonds zoekt actief naar culturele samenwerking op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen met excellente partners in gebieden waar de middelen en mogelijkheden voor culturele expressie en creatieve productie beperkt zijn en cultureel erfgoed wordt bedreigd. Het Prins Claus Fonds biedt ruimte aan de Pop Up Pages in de Prince Claus Fund Gallery en is daarnaast heeft ook trotste supporter van Pages Bookstore Café in Istanbul.

Het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) begonnen in 2017 een nieuwe samenwerking om internationale kunst en buitengewone ontwerpers aan Amsterdam te presenteren. Door activiteiten zoals Pages Bookstore Café Amsterdam hebben het Prins Claus Fonds en het AFK het volgende doel: het creëren en stimuleren van wederzijdse inspiratie en co-creatie in de stad, en het neerzetten van nieuwe maatschappelijk-culturele ideeën.

www.princeclausfund.org

www.afk.nl 

 

Voor beeldmateriaal, een persmap of interviewaanvragen kunt u contact opnemen met: Sarah Smith | Communicatie Prins Claus Fonds | s.smith@princeclausfund.nl +31(0)20 344 9169

Meer binnen deze rubriek