'Toekomst ouderenzorg: ook maatschappij is aan zet'

04 OKT 2024 09:30 | Vilans
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Mirella Minkman

Aanleiding:
Nationale Ouderendag - Ouderenfonds

De ouderenzorg in Nederland: het moet anders én het kan anders. Maar: de toenemende vraag naar zorg voor ouderen is niet op te lossen door zorgorganisaties en zorgverleners alleen. We moeten af van de overtuiging dat zorg van professionals altijd het antwoord kan zijn. De maatschappij moet meer gaan zorgen, en de zorg moet meer vermaatschappelijken.

Het is een goede ontwikkeling dat ouderen langer (zelfstandig) thuis of in de buurt kunnen wonen, op voorwaarde dat ze daar passende zorg en ondersteuning kunnen krijgen. We weten uit onderzoek dat ouderen in de toekomst het liefst (zelfstandig) thuis of in de buurt willen blijven wonen, zelfs als ze (meer) zorg nodig hebben. Een groot deel van de ouderen geeft aan dan terug te kunnen vallen op anderen voor extra hulp.

Zorgzame gemeenschappen

Dat betekent ook dat je zorg dichter bij de mensen thuis moet organiseren. Inmiddels zien we daarvan al veel werkzame voorbeelden, niet alleen van anders zorgen, maar ook diversiteit aan woonvormen en de mogelijkheden van zorgzame gemeenschappen. De verandering is gaande. Maar anderzijds moet nog (te) veel gebeuren. Niet alleen ‘de zorg’ heeft een opgave, ieder is aan zet.

Het raakt ons allemaal

De ouder wordende samenleving gaat ons allemaal raken. Dat is ook mooi, want ouderen hebben veel levenswijsheid en kunnen jongere generaties veel bieden. Natuurlijk is het ook pittig, dat weet ik maar al te goed als burger in de ‘sandwich-generatie’ met oudere ouders en tienerkinderen. Als we professionals met vertrouwen inzetten waar ze het meest waarde kunnen toevoegen, digitale zorg veel slimmer gebruiken en ieder doet voor de ander wat hij kan, staat iedereen er minder snel alleen voor. Dat is mijn wens voor deze Nationale Ouderendag.

Mirella Minkman is voorzitter raad van bestuur Vilans en bijzonder hoogleraar aan Universiteit Tilburg/TIAS op de leerstoel 'Innovatie van organisatie en bestuur van integrale zorg'.

Meer binnen de rubriek Zorg