'AI in de zorg: doe het verantwoord en hou rekening met menselijke waarden'

18 OKT 2024 08:19 | Vilans
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Henk Herman Nap

Aanleiding:
Agema ziet 'revolutionaire' rol voor AI in zorg, praktijk tempert verwachting

Het is zeker positief dat er aandacht is voor AI in zorg en ondersteuning, om bijvoorbeeld administratie-, voorbereidings- en overdrachtstijden te reduceren. Maar cruciaal is om AI verantwoord in te zetten en rekening te houden met menselijke waarden.

AI kan veel voor de zorg betekenen en doet dat ook al. Denk aan spraakgestuurd rapporteren of woordvoorspelling. Slimmer registreren en rapporteren kan tijd schelen, de cliënt kan meekijken en de kwaliteit van de rapportages verbetert daardoor. Andere voorbeelden zijn sentimentanalyse in rapportages, leefpatroonmonitoring en alarmering. En ook zorgondersteunende robots kunnen niet zonder AI. Sociale robots voor dagstructuurondersteuning worden steeds meer ingezet in de langdurige zorg en de ouderenzorg. Maar ondanks een positieve bijdrage van AI in de zorg, is AI niet de heilige graal en is er nog veel doorontwikkeling nodig om simpele fysieke zorgtaken over te nemen.

AI brengt kansen maar ook risico’s met zich mee. Een voorbeeld. Een val kan snel en vroegtijdig worden gedetecteerd, maar het risico is dat er schijnveiligheid wordt gecreëerd en dat zorgverleners te veel vertrouwen op de uitkomsten zodat zij niet zelf meer kijken hoe het gaat met een cliënt. Het komt aan op slim gebruiken van AI en het zoeken naar een goede balans. Blijf vooral zelf nadenken, al is de AI nog zo nuttig.

Als je echt voordeel van AI in de zorg wilt realiseren moet je daarop je werkwijzen aanpassen, dat vergt verandering en daarmee voldoende tijd, aandacht, ruimte en competenties. Die zijn niet vanzelf beschikbaar in de drukte van alledag in de zorg. Daar zou ruimte voor moeten worden gemaakt. Om snel en van elkaar te leren is het van belang ervaringen op te halen en te delen. En zorg voor structurele financiering van digitale- en hybride zorgprocessen waarvoor de waarde positief is bepaald en blijf naast deze stimulering ook voldoende investeren in de ontwikkeling van nieuwe digitale innovaties in zorg en ondersteuning.

Meer binnen de rubriek Zorg