Persuitnodiging Huis van Europa stembureau op 6 juni - Verkiezingsavond Nieuwspoort 9 juni

05 JUN 2024 17:30 | Europees Parlement

Morgen donderdag 6 juni mogen Nederlanders kiezen door wie ze vertegenwoordigd willen worden in het Europees Parlement. Traditiegetrouw opent het Huis van Europa, gevestigd aan de Korte Vijverberg 5/6 in Den Haag, de deuren als stembureau.

Vervolgens gaan alle andere Europeanen naar de stembus. Op zondag 9 juni wordt een verkiezingsavond met uitslagen uit de hele EU en analyses van experts in Nieuwspoort georganiseerd.

Stembureau 6 juni Huis van Europa

Europese, nationale en lokale politici van diverse politieke partijen zullen tussen 8 en 12 uur in de ochtend hun stem uitbrengen in het Huis van Europa, waaronder Liesje Schreinemacher (demissionair minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Laurens Dassen (fractieleider Volt), Jesse Klaver (Tweede Kamerlid GL-PvdA), Esther Ouwehand (PvdD-partijleider), Robert van Asten (Wethouder Europa), Anja Hazekamp (Huidig Europarlementariër en lijstrekker voor de PvdD), Pieter Grinwis (Tweede Kamerlid ChristenUnie), Caspar Veldkamp (Tweede Kamerlid NSC) en Luc Stultiens (Tweede Kamerlid GL-PvdA).

Mocht u interesse hebben om hierbij aanwezig te zijn, stuur dan een mail naar alina.bezoeglaja@europarl.europa.eu en/of lieven.cosijn@europarl.europa.eu

Wanneer: Donderdag 6 juni 2024, 08.00 - 12.00 uur

Waar: Huis van Europa, gevestigd aan de Korte Vijverberg 5/6 in Den Haag


Verkiezingsavond 9 juni

Op zondag 9 juni organiseren BNR Nieuwsradio, Haagsch College, Nieuwspoort en Studio Europa Maastricht de Europese Uitslagenavond.

In de dagen na de verkiezingen in Nederland gaan burgers uit alle andere EU-landen naar de stembus. Tijdens de Europese Uitslagenavond op zondag wordt duidelijk hoe het Europees Parlement er de komende vijf jaar uitziet.

Op deze avond kun je de bekendmaking van de verkiezingsuitslag live volgen vanuit het internationaal perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Ook zullen onder andere Joris Luyendijk, Bernard Hammelburg, Rob de Wijk en Arend Jan Boekestijn de verkiezingsuitslag analyseren en hun voorspellingen delen over wat er na de verkiezingen gaat veranderen in de Europese politiek.

Daarnaast zullen politici aanwezig zijn om een reactie te geven op de definitieve uitslag, die om 23:00 uur wordt verwacht.

De avond wordt gemodereerd door Annette van Soest (presentator van Café Europa) en Stefan de Vries (Europa-correspondent voor BNR Nieuwsradio).

Wanneer: zondag 9 juni, 19:00 - 00:30

Waar: Nieuwspoort, Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag

Ticketprijs: gratis, maar aanmelden verplicht op deze website

Het programma van de Europese Uitslagenavond zal naar verwachting duren van 19:00 tot 00:30 uur. De deuren van Nieuwspoort openen om 18:00 uur.


De Europese verkiezingsavond vindt ook plaats in Brussel.

Meer dan 1000 media over heel Europa verzamelen in het Europees Parlement om er verslag uit te brengen over de Europese verkizingen, één van de grootste democratische oefeningen ter wereld. Meer info hier:

https://www.europarl.europa.eu/topics/nl/article/20240529STO21718/hoe-volg-je-de-europese-verkiezingen-op-verkiezingsnacht


Meer binnen de rubriek Politiek en overheid