KBO-PCOB: “Geef senioren niet de schuld van volle ziekenhuizen”

23 JAN 2023 12:21 | KBO-PCOB

Honderden ziekenhuisbedden zouden zijn bezet door patiënten die geen ziekenhuisbehandeling meer nodig hebben, meldt het Algemeen Dagblad. Volgens de krant zouden met name ouderen in deze bedden liggen, wachtend op een plek in een verpleeghuis, revalidatiecentrum of op thuiszorg. Volgens Ingrid Rep, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB, geeft dit nieuws maar weer eens de grote druk op de zorg aan: “We weten van de lange wachtlijsten bij verpleeghuizen en de personeelstekorten in de thuiszorg, we weten dat ouderen langer thuis wonen en dat zorgvragen complexer worden. Maar laten we nou niet senioren de schuld geven van uitgestelde zorg en volle ziekenhuizen. Die hebben hier ook niet om gevraagd en werk je alleen maar stigmatisering in de hand.”

Volgens de krant geven de meeste ziekenhuizen aan dat zo’n tien procent van de bedden bezet is door patiënten die daar eigenlijk niet meer horen. Met name ouderen zouden langer dan nodig blijven liggen. Ingrid Rep: “De huidige situatie met deze ziekenhuisbedden is vreselijk voor iedereen die zorg nodig heeft. Daarom ook waardering richting de ziekenhuizen die mensen pas naar huis sturen wanneer het ook verantwoord is. Het is goed om te weten wie er in je ziekenhuis ligt.”

Langer thuis

Al jaren is langer thuis wonen beleid, iets waar KBO-PCOB ook de mooie kanten van in ziet. Maar in de huidige tijd van ophopende zorguitdagingen is er ook een andere kant. Rep: “Langer thuis is geweldig als het kan, maar we zien ook het tekort aan mantelzorgers en verpleegkundigen als er wel (meer) zorg nodig is. Het wordt tijd dat de politiek werkt aan een structurele oplossing, gezien de lange wachtlijsten en de oplopende problemen in de zorg. Het wordt tijd voor perspectief.”

KBO-PCOB, sterk door samenwerking

Seniorenorganisatie KBO-PCOB maakt zich hard voor tal van belangrijke thema’s, zoals zorg, wonen en koopkracht. Samen met de ouderenbonden ANBO, Koepel Gepensioneerden en NOOM vormt KBO-PCOB de Seniorencoalitie, goed voor 350.000 leden, en is hierdoor op ouderenthema’s de belangrijkste gesprekspartner in Den Haag. KBO-PCOB, sterk door samenwerking!

Voor meer informatie, neem contact op met Sven Stijnman, persvoorlichter KBO-PCOB: 06-20409889 of mail sven.stijnman@kbo-pcob.nl. Kijk ook op www.kbo-pcob.nl.

Meer binnen deze rubriek