Verduurzaming en opwaardering van vastgoed centraal tijdens bruisende voorjaarsbeurzen

01 JUN 2023 12:13 | 54events

Optimaal behouden en benutten van regulier bestaand en monumentaal vastgoed: daar draaide het om, vorige week in de Brabanthallen in Den Bosch. 54events organiseerde er, voor de derde keer in combinatie, de vakbeurzen Renovatie & Transformatie en MONUMENT.

Renovatie & Transformatie en MONUMENT zijn zakelijke beurzen voor overwegend professionele doelgroepen, met de bouw en aannemerij (16%), (technisch) advies (11%), vastgoedontwikkeling en -beheer (9%) en architectuur (8%) als meest dominante segmenten.

Richard Vermeeren, conceptmanager new business bij Inventum Technologies, exposant op Renovatie & Transformatie: "Renovatie is de groeimarkt en wij zien dan ook veel potentie in deze beurs. Het was hier gezellig druk met de juiste mensen, waaronder veel corporaties, gemeenten en ontwikkelaars.”

54 kennissessies

Bij de vakbeurzen waren samen 147 standhouders en partners betrokken. Op 5 podia deelden gedurende 3 dagen maar liefst 84 sprekers hun kennis tijdens in totaal 54 kennissessies. 60% van de bezoekers woonden er daarvan één of meer bij, met een uitstekende bezetting in de zalen tot gevolg.

Op MONUMENT staan de belangrijkste specialisten op het gebied van onderhoud, restauratie, verduurzaming en herbestemming van monumentaal vastgoed. De volledigheid van dit aanbod werd deze editie door 78% van de bezoekers beoordeeld als ‘goed’ of ‘uitstekend’.

Aanbieders van bouwtechnische oplossingen spelen een belangrijke rol op de beursvloer, en in toenemende mate ook de installatiesector met allerlei innovatieve duurzame klimaattechnieken. Op Renovatie & Transformatie was 83% van de bezoekers tevreden over hetgeen de vakbeurs had geboden.

Exposanten op MONUMENT beoordelen die vakbeurs met gemiddeld een 7,5. Op Renovatie & Transformatie was dit een 7,1.  

Jeroen Pelser, eigenaar en managing director van ingenieursbureau PelserHartman, exposant op Monument: "Hier lopen alleen relevante contacten rond en loont dus ieder gesprek.”

Samenwerken aan kennisdeling

De sessies op MONUMENT werden mogelijk gemaakt door onder meer de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, OnderhoudNL, Monumentenwacht Nederland en het Restauratiefonds. Onder meer verduurzaming en herbestemming stonden er centraal, maar ook ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld waterstof en circulariteit waren prominent.

Ook op Renovatie & Transformatie speelde herbestemming een belangrijke rol, vanwege haar potentiële bijdrage aan de oplossing van de woningnood. Aandacht was er ook voor bijvoorbeeld biobased renoveren en energiebesparing. Onder meer het Nationaal Renovatie Platform (NRP), DNA in de bouw en Building Balance droegen bij.

Bart Krol, bestuursvoorzitter van NRP: "Mooi om op deze vakbeurs te hebben mogen debatteren over het versnellen van transformatie. Er kwamen goede ideeën uit voort.”

In totaal brachten de beurzen gedurende de 3 beursdagen 6.822 professionals naar Den Bosch en bezochten enkele honderden particuliere eigenaren MONUMENT. 89% van de bezoekers beveelt een bezoek aan de vakbeurs aan binnen het eigen netwerk.

In 2024 vinden dezelfde vakbeurzen plaats op dezelfde locatie, op dinsdag 14, woensdag 15 en donderdag 16 mei.

Met als missie ‘accelerating energy transition’ bedenkt en organiseert 54events events met verduurzaming en de energietransitie als bindend element. Foto's in hoge resolutie zijn tijdelijk hier te downloaden: https://we.tl/t-JjVYVubBHV.

Meer binnen de rubriek Bouw en techniek