Genomineerden Waterstof Innovatie Award zijn bekend

07 OKT 2022 14:37 | Diederik Jansen - 54events

Tijdens de Dutch Hydrogen Days, tijdens de Nationale Energie Week van 11 tot en met 13 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch, wordt dit jaar voor het eerst – en in samenwerking met de Nederlandse Waterstof en Brandstofcel Associatie (NWBA), Invest-NL, TKI Nieuw Gas, Gasunie en SPIE, de Waterstof Innovatie Award uitgereikt.

Om de markt uit te dagen, lanceerde 54events als organisator van onder meer Vakbeurs Energie en de vakbeurzen Industrial Heat & Power en Zero Emission | Ecomobiel, naast inhoudelijke programma’s rondom waterstof en het Waterstofpaviljoen, dit jaar deze prijs.

Onder leiding van voorzitter Ruud Koornstra werden door een vakjury onder de 15 inzendingen 3 finalisten genomineerd.

Future Proof Shipping - FPS Maas Hydrogen Fuelled Inland Container Vessel

Om de binnenscheepvaart te verduurzamen, ontwikkelt FPS MAAS een systeem om bestaande schepen te voorzien van een elektromotor. De benodigde elektriciteit zal aan boord worden opgewekt uit waterstof. Eind 2022 zal hun eerste omgebouwde schip, de FPS Maas, gaan varen. Hierna staan de schepen FPS Rijn en FPS Waal op de planning.

Het unieke is dat het ontwikkelde systeem, bestaande uit elektromotoren, een PEN brandstofcel, waterstoftanks en batterijen universeel kan worden toegepast op binnenvaartschepen. Hiermee kan een grote stap worden gezet richting duurzaam rivierentransport.

HyET - High differential pressure AEM electrolyzer

Om duurzame groene waterstof te kunnen produceren, wordt gebruik gemaakt van elektrolyse. De productie van groene waterstof moet in de komende jaren sterkt worden opgeschaald om aan de stijgende vraag te kunnen voorzien.

HyET heeft een nieuwe vorm van elektrolyse ontwikkeld: de high differential pressure AEM electrolyzer. Deze combineerde voordelen van de relatief goedkope alkaline elektrolysers met de relatief dure, maar flexibele, PEM elektrolysers die momenteel gebruikt worden.

De vinding biedt flexibiliteit, is 40% efficiënter dan alkalische elektrolyse tegen 35% lagere kostprijs dan PEM elektrolyse. Ook zitten er geen edele metalen in het AEM membraan, zoals platina, en degenereert het membraan een stuk minder dan een PEM membraan.

zepp.solutions - Y50 Multi-inzetbaar waterstof brandstofcelsysteem

De Y50 is een multi-inzetbaar 50 kW waterstof-brandstofcelsysteem. De module bevat alle componenten, subsystemen en aansturingssoftware die nodig is om van waterstof elektriciteit te maken op een extreem efficiënte manier. Dit zorgt voor een simpeler en goedkoper integratieproces in de eindtoepassing en verlaagt de risico’s voor klanten.

De meest bekende toepassing van de Y50 is op dit moment de waterstof-watertaxi die eind augustus gedoopt is in Rotterdam. Andere toepassingen zijn in de transportsector, bouwmaterieel, en een binnenvaartschip.

De Y50 wordt verder in de komende maanden ook geïntegreerd in de Ab Initio, een 67 m lang binnenvaartschip van het Scheepvaart en Transport College dat gebruikt zal worden om de volgende generatie maritiem personeel op te leiden in onder andere de omgang met waterstoftechnologie.

Ook staat een GPU (generator) voor Schiphol en KLM op de planning. Het product is technisch rijp en is reeds in diverse toepassingen gevalideerd. De Y50 is met 50 kW met name gericht op de medium- tot heavy-duty markt.

Door de hoge vermogensdichtheid zijn het vooral de mobiele toepassingen waarin de Y50 zich kan onderscheiden, al is het product ook zonder problemen stationair toepasbaar.

Criteria en beoordeling

Met een knipoog naar H2, richtte de jury zich bij haar beoordeling van de inzendingen op de 2H’s:

  • Haalbaar - Is het product technisch rijp, of kan het binnen enkele jaren op de markt komen? Is het innovatief genoeg? Is er uitzicht op een verdienmodel? Rekent het bijvoorbeeld al rond zonder subsidie (business model)? Voor wie is het bedoeld (doelgroep) en zitten zij er op te wachten?
  • Houdbaar - Hoe (integraal) duurzaam is het? Stuit het op duurzaamheidsbezwaren en hoe wordt daarmee omgegaan? Hoe lang gaat het mee en past het ook in het toekomstige, duurzame eindbeeld? Is het een tijdelijke oplossing? Kan dit innovatieve product de nieuwe standaard worden?

Prijsuitreiking

De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op dinsdag 11 oktober, om 16.30 uur, aansluitend op het programma Waterstof in Mobiliteit tijdens Vakbeurs Energie en de vakbeurs Zero Emission | Ecomobiel. De Waterstof Innovatie Award wordt uitgereikt door Laetitia Ouillet, associate partner bij eRiskgroup en de 3 genomineerden zullen hun innovatie tevens pitchen.

De vakjury

De vakjury bestaat uit:

  • ·        Ruud Koornstra, o.m. voorzitter van de Stichting SCO en juryvoorzitter
  • ·        Leatitia Ouillet, associate partner bij eRiskgroup / Invest-NL
  • ·        Helmie Botter, manager business development hydrogen bij Gasunie
  • ·        William van Niekerk, o.m. voorzitter van de NWBA
  • ·        Jörg Gigler, managing director bij Topsector Energie / TKI Nieuw Gas
Meer informatie Award en criteria: https://www.vakbeursenergie.nl/nl/1607/ Uitreiking: https://www.ecomobiel.nl/nl/seminar-reader/uitreiking-waterstof-innovatie-award-2022-NRGY2022-ECO-E104/ Nationale Energie Week en Vakbeurs Energie De Nationale Energie Week is een cluster van zakelijke netwerk-events in het kader van de energietransitie, met van dinsdag 11 tot en met donderdag 13 oktober in de Brabanthallen gelijktijdig Vakbeurs Energie en de vakbeurzen PREFAB, Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power – samen goed voor zo’n 400 stands en 200 expert sessies. Promo Vakbeurs Energie https://youtu.be/5SODVTXXcrs High-res foto https://drive.google.com/file/d/1toV_F9XFtKAEqalbiLSbgxPo5G51cZsk/view?usp=sharing (credits: 54events) Gratis bezoeken Toegang tot Vakbeurs Energie is gratis voor professionals mits zij zich tijdig aanmelden. De bezoekersregistratie is te vinden op https://www.databadge.net/nrgy2022/reg/ene/.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen