Nationale Energie Week weerspiegelt marktsentiment

19 OKT 2022 10:06 | 54events B.V.

Den Bosch was vorige week weer het jaarlijkse zakelijke middelpunt van de energietransitie in Nederland. Met als terugkerend thema Samenwerken in Transitie waren de Brabanthallen meer dan ooit de place to be voor iedereen die vanuit professioneel perspectief betrokken is bij de ontwikkeling en verduurzaming van gebouwd, mobiel en industrieel Nederland.

Vakbeurs Energie, gericht op de gebouwde omgeving, en de vakbeurzen PREFAB (over industrieel en modulair bouwen), Industrial Heat & Power (over de energietransitie in de industrie) en Zero Emission | Ecomobiel (over duurzame mobiliteit) brachten dit jaar 21.542 professionals in contact met elkaar en met de ontwikkelingen en beschikbare oplossingen van dit moment.

Vera Dinnissen van Eaton, exposant op Vakbeurs Energie: “Hier zijn de andere exposanten je collega’s. Het draait om kennisdeling en uitwisseling van informatie met enthousiastelingen, professionals. En je merkt dat het topic energie momenteel bij iedereen hoog in het vaandel staat.”

Er werden 4 awards uitgereikt. De Prefab Efficiency Award ging naar de ingenieuze meethelm ‘HoloHelmet’ van Building Virtuality. LEV-voorloper Pieter Dekker won de fameuze Piet Kruijt Award. De Waterstof Innovatie Award was voor het multi-inzetbare brandstofcelsysteem van zepp.solutions en de Innovative Energy Solutions Award voor Energiedamwand Nederland.

Veel was in het werk was gesteld om het zakelijk karakter van de events te borgen. “Bij ons is daadwerkelijke zakelijke betrokkenheid bij de thematiek tegenwoordig een strikte voorwaarde voor toegang”, aldus Fedde van der Woude, directeur van organisator 54events.

“Het is begrijpelijk dat ook particulieren interesse hebben in deze onderwerpen. Dit jaar hebben we met een nog strikter toegangsbeleid zo’n 1.500 aanmeldingen moeten weigeren met soms teleurgestelde reacties tot gevolg. Voor ons is echter kwaliteit belangrijker dan het aantal bezoekers dat we trekken.”

Michel Kolk, manager sales prefab Nederland bij Raab Karcher, exposant op PREFAB: “In de prefabwereld gaan we van product naar bouwdeel naar casco, dus die ontwikkeling lieten we zien. De digitalisering zit daarin, net als duurzaamheid en productiviteit. En er is veel synergie met Vakbeurs Energie, dus wij zijn  positief verrast.”

Op Vakbeurs Energie waren vooral de topics energiebesparing en duurzame opwekking prominent. Bij PREFAB ging het om antwoorden op met name problemen als gevolg van woningnood en materiaal- en personele schaarste. Industrial Heat & Power bood de broodnodige oplossingen voor grootverbruikers die de pijn van de hoge energieprijzen natuurlijk als geen ander voelen. De verduurzaming van transport en de ontwikkelingen in de logistiek en op het gebied van laadinfrastructuur stonden centraal op Zero Emission | Ecomobiel

Leo Smeulders, manager smart charging bij Powerdale, exposant op Zero Emission | Ecomobiel: “Mensen die op het eerste gezicht niks met laadinfra te maken hebben, kwamen hier wel kijken, met interessante gesprekken tot gevolg en soms zelfs samenwerking. Voor die kruisbestuiving komen we. En voor onze doelgroep, distributie- en installatiepartners.”

De Nationale Energie Week draait om zakendoen, maar ook om kennisdeling. Zo’n 450 commerciële – en kennispartners en sprekers vullen er bijna 400 stands in 5 hallen en er zijn 200 expert sessies op 14 podia. Gelijktijdige side-events zijn onder meer de Dutch Hydrogen Days, Energy Storage Day, de Gemeentedag Energietransitie en de Dag van de Energieadviseur.

Maarten Smeding, manager bij De Kleijn Energy Consultants & Engineers, exposant op Industrial Heat & Power: “Veel klanten van ons volgen het inhoudelijk programma hier en zijn er lovend over. Daar hebben wij over meegedacht, dus fijn dat dat goed gelukt is.”

Volgend jaar vinden dezelfde vakbeurzen plaats op dinsdag 10, woensdag 11 en donderdag 12 oktober – weer tijdens de Nationale Energie Week. 54events’ volgende events op de kalender zijn de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW op dinsdag 23, woensdag 24 en donderdag 25 mei – ook in de Brabanthallen in Den Bosch. 

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen