Vakbeurs Energie groter dan ooit

02 OKT 2023 14:46 | 54events

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving biedt editie 18 van Vakbeurs Energie een schat aan kennis en oplossingen.

De vakbeurs vindt plaats tijdens de Nationale Energie Week, een initiatief van 54events, ‘matchmaker in de energietransitie’. Maar liefst 450 organisaties zijn er vertegenwoordigd als partner of exposant, zowel vanuit het bedrijfsleven als non-profit. Gelijktijdig vinden plaats PREFAB, Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power.

Het is een strikt zakelijk evenement en dit jaar groter dan ooit. De gelijktijdige vakbeurzen trekken tienduizenden professionals naar Den Bosch om hen te inspireren op het gebied van emissieloos op het gebied van transport tot duurzame warmte en van industriële woningbouw tot CO2-reductie in de industrie.

Ook de urgentie van besparing en duurzame opwekking is groter dan ooit. Vakbeurs Energie speelt in dit kader al sinds 2005 een steeds belangrijker faciliterende rol. Ging het toen echter over zonnepanelen, nu staan zaken als energieopslag en hybride systemen centraal. En komt inmiddels de hele industrie een dagje langs.  

Thema’s als vehicle-to-grid en energiemanagement komen aan bod - op de beursvloer en binnen de kennisprogrammering. Ook bijvoorbeeld het gebruik van de auto als powerbank voor woningen en zakelijk vastgoed is een stap dichterbij en oplossingen voor het optimaliseren van energieopbrengsten, het slim gebruiken van energie en slim laden zijn prominent.

Binnen de transitie van fossiel naar duurzame opwekking spelen elektrificatie en waterstof een belangrijke rol. Netcongestie, waardoor bedrijven steeds vaker hun aansluiting op het elektriciteitsnet niet naar wens kunnen uitbreiden of verzwaren en terugleveren niet altijd mogelijk is, is ook een belangrijk thema. Is het een rem op de energietransitie?

Kansrijke innovaties maken kans op de Innovative Energy Solutions Award. Geinteresseerden in waterstof kunnen terecht op de Dutch Hydrogen Days, waarbinnen op de woensdag waterstof in de gebouwde omgeving centraal staat. Is het een kosteneffectief alternatief voor bijvoorbeeld warmtepompen en stadwarmte?

Andere highlights zijn bijvoorbeeld de Dag van de Energieadviseur, de Kennismiddag Warmtepompen, Energy Storage Day en de Gemeentedag Energietransitie. Onder de noemer van de Nationale Energie Week bieden de 4 vakbeurzen samen meer dan 200 kennissessies op 10 podia in 5 hallen.

Vakbeurs Energie is onderdeel van de Nationale Energie Week en vindt plaats van dinsdag 10 tot en met donderdag 12 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch, net als de gelijktijdige vakbeurzen PREFAB, Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power. Toegang is kosteloos maar alleen voor professionals die zich registreren.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen