Ruim 2.200 mensen maken zich met 35 push-ups sterk voor vrouwenrechten

24 NOV 2020 13:08 | ActionAid

Van Utrechtse raadsleden tot de IC-afdeling in Leiden en BN’ers zoals Geraldine Kemper

Morgen, op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, werken ruim 2.200 deelnemers zich in het zweet door zich 35 keer op te drukken. Het is de afsluiting van de Women’s Rights Challenge, een sportieve uitdaging geïnitieerd door vrouwenrechtenorganisatie ActionAid. Met deze actie vraagt de organisatie aandacht voor de toename van geweld tegen vrouwen tijdens de coronapandemie. In Nederland en wereldwijd. Tegelijkertijd zamelden deelnemers de afgelopen weken geld in om vrouwenrechten via programma’s wereldwijd te kunnen versterken en beschermen. De teller staat inmiddels op meer dan €100.000! Dat dit onderwerp leeft blijkt wel uit het grote aantal enthousiaste deelnemers, waaronder ook een aantal teams uit de gezondheidszorg, regionale politiek, sportclubs, politie en bekende Nederlanders.

Jannelieke Aalstein, directeur van ActionAid Nederland zegt: “Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen zich inzetten voor vrouwenrechten wereldwijd. Van de Gemeenteraad Utrecht tot het Intensive Care team in Leiden, een groep dierenartsen, damesdisputen en sportclubs. Maar ook veel individuele supporters. Iedereen doet mee! Geweld tegen vrouwen is duidelijk een onderwerp dat veel mensen raakt en waarvoor ze in actie komen. Samen kunnen we zorgen dat er meer aandacht voor is en het wereldwijd echt wordt aangepakt.

Geraldine Kemper, ambassadeur van ActionAid licht toe: “Tijdens de coronapandemie is het aantal geweldsmeldingen in de wereld enorm toegenomen. In Bangladesh zagen we bijvoorbeeld bijna een vertienvoudiging van het aantal meldingen. Schokkende cijfers. Als ambassadeur van ActionAid maak ik me sterk voor de positie van vrouwen wereldwijd en daarom doe ik zelf ook mee aan deze challenge.”

Het Team van de Intensive Care van het LUMC in Leiden: “Als Intensive Care team zijn we gewend om in teamverband te werken en te presteren. We halen het beste in elkaar naar boven en zijn op ons best als de druk hoog is. Helaas is er in deze gekke tijd geen ruimte om elkaar buiten het werk te zien, bijvoorbeeld tijdens een borrel. Daarom besloten we om deel te nemen aan de Women’s Rights Challenge van ActionAid. Dan doen we toch iets samen en dragen we bij aan zo'n belangrijk doel”.

De 35 push-ups staan symbool voor de 35 procent van de vrouwen die wereldwijd te maken krijgen met geweld. Dat zijn 1 miljard vrouwen. Tijdens de coronacrisis is dit percentage verder toegenomen. Geweld tegen vrouwen vindt niet alleen plaats in de huiselijke sfeer of in openbare ruimtes maar ook op het werk, bijvoorbeeld in de productieketens van internationale bedrijven.

Zo bleek uit onderzoek van ActionAid in 2019 dat 80 procent van de vrouwelijke textielmedewerkers in Dhaka, Bangladesh zelf te maken kreeg met geweld of zag dat collega’s slachtoffer van geweld werden.

Tijdens het slotevent morgenavond om 19:00u doen 2.200 deelnemers gezamenlijk 35 push-ups en maken we letterlijk een vuist tegen geweld. Het event vindt plaats in de VondelCS en zal online te volgen zijn via een livestream op Facebook. Bekijk hier vast de korte video van deelnemers die thuis hard aan het trainen zijn voor de grote finale morgen: https://www.youtube.com/watch?v=1jr4pQvaCyA&feature=youtu.be

 

Noot voor de redactie: Voor interviews en meer informatie neem contact op met Elliaa Jutte, elliaa.jutte@actionaid.org, tel: 0611921836   Over ActionAid ActionAid is een vrouwenrechtenorganisatie die zich inzet voor een eerlijke wereld met gelijke kansen voor iedereen. In 45 landen wereldwijd steunt ActionAid vrouwenrechtenactivisten en organisaties om op te komen voor vrouwenrechten. In samenwerking met lokale partners geven we voorlichting over vrouwenrechten, trainingen die bijdragen aan structurele oplossingen en voeren we campagne voor betere wetgeving voor internationale bedrijven om  vrouwenrechten te waarborgen. www.actionaid.nl Over de Women’s Rights Challenge Op woensdagavond 25 november, de Internationale Dag Tegen Geweld Tegen Vrouwen, vindt het slotevent plaats van de Women’s Rights Challenge. Tijdens dit event doen ruim 2.200 deelnemers tegelijkertijd 35 push-ups tegen geweld. Het event is via een livestream op Facebook te volgen. Inmiddels hebben de deelnemers ruim € 100.000 opgehaald voor verschillende projecten wereldwijd, gericht op het versterken van de positie van vrouwen en het tegengaan van geweld. Juist nu we zien dat vrouwen door de coronapandemie het hardst worden geraakt, zijn deze projecten belangrijker dan ooit. www.womensrightschallenge.nl

Meer binnen deze rubriek