Feministische Partijwijzer van ActionAid leidt kiezers door de partijprogramma’s

26 OKT 2023 06:24 | ActionAid

Stemmen met aandacht voor klimaat, duurzame economie en gendergelijkheid 

Voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november lanceert vrouwenrechtenorganisatie ActionAid vandaag de campagne ‘Wat is nou echt belangrijk?’. Centraal staat de Feministische Partijwijzer, waarin 15 verkiezingsprogramma’s zijn doorgelicht op maatschappelijke vernieuwing vanuit feministische waarden. ActionAid heeft de partijen beoordeeld op plannen voor gendergelijkheid, duurzame economie, beter klimaat en hun internationale visie. Het is een handig kompas voor kiezers die voor een eerlijke wereld en positieve verandering willen stemmen. 

“De wens voor een meer rechtvaardige, feministische en duurzame toekomst wordt steeds sterker. Veel kiezers vinden een rechtvaardige klimaataanpak, gendergelijkheid en solidariteit in Nederland én daarbuiten belangrijk.” zegt Marit Maij, directeur van ActionAid. 

Verkiezingsprogramma’s onder de loep 

ActionAid heeft de verkiezingsprogramma’s van 15 politieke partijen geanalyseerd en punten gegeven voor plannen waarin mens en natuur centraal staan en die ruimte maken voor een gezond klimaat, gelijke kansen en eerlijke machtsstructuren. De programma’s werden op de volgende onderwerpen beoordeeld: vrouwenrechten, klimaatbeleid, eerlijke handel en duurzame economie, gelijkwaardige samenleving en internationaal perspectief.  

Genderblind en niet klimaatproof 

Na een jaar vol klimaatrampen en extreem weer, en een groeiende roep om een duurzame toekomst en nieuw bestuur is het de ideale tijd voor een systeemverandering met vooruitstrevend leiderschap.  

Een aantal partijen heeft al een nieuwe koers ingezet naar een duurzame, eerlijke toekomst en kijkt daarbij over de landsgrenzen heen. De beste scores krijgen GLPvdA, PvdD, D66 en Volt. Onderaan bungelen VVD, BBB, PVV met genderblinde programma’s en beperkte of geen aanpak van de klimaatcrisis. In de middenmoot met matige scores zitten onder andere CDA, NSC en SP. 

Maij: “Veel partijen zijn nog genderblind en niet klimaatproof. Onze Feministische Partijwijzer laat zien welke partijen voor échte vernieuwing en systeemverandering gaan op basis van een wereldvisie. Met dit kompas kun je een keuze maken die bij je past.” 

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid