Eredoctoraat voor Ionica Smeets tijdens dies natalis Open Universiteit

13 JUN 2024 09:00 | Open Universiteit

De Open Universiteit kent een eredoctoraat toe aan prof. dr. ir. Ionica Smeets, hoogleraar Wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden en hoofd van de Leidse afdeling Science Communication and Society. Zij ontvangt het eredoctoraat vanwege de wijze waarop zij een voorbeeld is voor hoe met wetenschapscommunicatie de kloof tussen experts en het algemeen publiek kan worden overbrugd. Ionica Smeets is een groot pleitbezorger van het belang van het onderzoek naar wetenschapscommunicatie en het opleiden van wetenschappers hierin. Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de viering van de 40e dies natalis van de Open Universiteit op donderdag 26 september 2024.

Goede wetenschapscommunicatie met impact

De Open Universiteit wil met de toekenning van het eredoctoraat haar waardering laten blijken voor de inzet die prof. dr. ir. Ionica Smeets aan de dag legt om de wetenschap toegankelijk te maken voor een breed publiek. Met haar boeken voor volwassenen én kinderen, tv-programma’s en lezingen waarmee zij een groot publiek bereikt, én met haar onderzoek naar wetenschapscommunicatie. Rector magnificus Theo Bastiaens: 'Het toegankelijk maken van wetenschap past helemaal bij de kernwaarden van de Open Universiteit. Wetenschappelijk onderzoek met impact voor de maatschappij doen is heel belangrijk. En goede wetenschapscommunicatie zorgt er dan voor dat de maatschappij ook weet welke verandering of toegevoegde waarde of kennis dit onderzoek ons brengt. Ionica Smeets helpt de verbinding tussen onderzoek en samenleving te versterken en door haar onderzoek wetenschapscommunicatie te verbeteren. Daar spreken wij ons respect voor uit!'

Wetenschap toegankelijk maken

Ionica Smeets (1979) studeerde in 2005 cum laude af voor de master Technische wiskunde aan de Technische Universiteit Delft, promoveerde in 2010 aan de Universiteit Leiden en is daar sinds 2015 hoogleraar Wetenschapscommunicatie. Binnen haar leerstoel onderzoekt Ionica Smeets de kloof tussen experts en het algemeen publiek. Wat gaat er mis als die groepen met elkaar communiceren? En wat kunnen wetenschappers doen om dit proces te verbeteren?

Naast haar werk aan de Universiteit Leiden is zij zelfstandig wetenschapsjournalist en schrijft zij columns voor de Volkskrant. Samen met Alex Verkade is zij, in opdracht van demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf, kwartiermaker van een nieuw Nationaal Centrum voor Wetenschap en Samenleving (NEWS). Dat moet de mogelijkheden en de impact van wetenschapscommunicatie versterken.

In 2023 kreeg Ionica Smeets de Irispenning voor excellente wetenschapscommunicatie. Zij was op televisie onder andere (mede-)presentator van de Nationale Wetenschapsquiz en Eureka. Ook geeft zij lezingen en heeft ze enkele boeken geschreven. Het kinderboek 'Rekenen voor je leven', dat Smeets maakte met Edward van de Vendel en Floor de Goede is bekroond met een Zilveren Griffel en een Bronzen Penseel en inmiddels verschenen in zes talen.

Uitreiking

Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de viering van de 40e dies natalis van de Open Universiteit op donderdag 26 september 2024. Erepromotor is prof. dr. ir. Petra de Weerd-Nederhof, hoogleraar Innovatie van technologie-gedreven ecosystemen en decaan van de faculteit Bètawetenschappen.

Fotograaf: Ivar Pel

U bent van harte welkom bij de viering van de dies natalis en de uitreiking van de eredoctoraten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Miranda de Kort, woordvoerder Open Universiteit: tel. 06-53648883 of miranda.dekort@ou.nl. Actuele informatie over de viering van de dies natalis van de Open Universiteit staat op www.ou.nl/dies.

Meer binnen de rubriek Onderwijs