Kackadorisprijs: Op1, hoofdofficier van justitie Preenen of minister van Gennip?

19 SEP 2022 09:48 | Vereniging tegen de Kwakzalverij

De shortlist voor de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij is bekend

Het televisieprogramma Op1, de hoofdofficier van Justitie Noord-Holland en de minister Conny van Gelder van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staan op de shortlist voor de Meester Kackadorisprijs 2022. Jaarlijks wordt door de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) deze prijs uitgereikt aan een persoon of organisatie die de kwakzalverij in ruime mate te heeft bevorderd (zonder zelf kwakzalverij te bedrijven). 

Op1 gaf op 25 oktober 2021 Mike Verest alle gelegenheid om reclame te maken voor zijn kwakzalverij, een “holistisch gezondheidsdeskundige, spreker, reiziger en founder van de Leef Bewust Lifestyle®.” Via zijn website www.leefbewust.nu adverteert hij voor de “Leef Bewust Academie voor leefstijl en gezondheid”. Zo slijt hij zijn gezondheidsadviezen en verkoopt hij kruidenpreparaten en boeken. Hij is tegenstander van vaccinatie. De drie ook bij Op1 uitgenodigde artsen kregen nauwelijks de kans om hem van repliek te dienen. Het mondde uit in een klassiek voorbeeld van ‘false balance’-journalistiek.

Bij een jongeman was tijdens een nekmanipulatie door een chiropractor een herseninfarct opgetreden, met als gevolg levenslange invaliditeit en 100% zorgbehoefte van de voordien gezonde man. Bij de rechtszaak tegen deze chiropractor waren door de medisch officier van justitie, mevrouw mr. C.N. Brugman, drie chiropractoren uitgenodigd maar geen neuroloog. Deze drie ‘deskundigen’ beweerden dat de beklaagde chiropractor gehandeld had volgens hun beroepsnormen en dat de manipulatie niet de oorzaak was van het herseninfarct. De rechter volgde deze medisch onzinnige verklaringen en er volgde vrijspraak. Volgens de hoofdofficier van justitie van het arrondissement waaronder mevrouw Brugman valt, de heer mr. S.J.S. Preenen, nemen officieren van justitie nooit beslissingen op persoonlijke titel, maar als functionaris van het Openbaar Ministerie (OM). Op zijn verzoek is daarom de nominatie aan hem geadresseerd.

Het UWV-programma STAP kent scholingssubsidies tot € 1000 toe aan opleidingen tot betaald werk. Onder die opleidingen zit een aanzienlijk aantal cursussen in aperte kwakzalverij. Mensen kunnen zich o.a. inschrijven bij het Instituut CAM voor een cursus hypnotherapie of aroma- en Bach-bloesemtherapie. Of opgeleid worden tot energetisch therapeut, aura- en chakrahealer, innerlijk kind-therapeut, voetreflextherapeut, reiki-master of orthomoleculaire (voedings)therapeut. Het UWV stelt dat het slechts uitvoeringsorgaan is en deze cursussen moet subsidiëren. Daarom worden de uiteindelijk verantwoordelijke minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip en met haar de Toetsingskamer Kwaliteitscontrole STAP Opleidingen, genomineerd. 

De winnaar van de Meester Kackadorisprijs 2022 zal 1 oktober worden bekend gemaakt op het jaarlijkse symposium van de VtdK in Amsterdam, dit jaar gewijd aan de pretenties van de leefstijlgeneeskunde. 

Meer binnen de rubriek Wetenschap