'Behoud van salderingsregeling is slecht nieuws voor de energietransitie'

13 FEB 2024 14:07 | Sweco
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Bert van Renselaar

Aanleiding:
Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig

De salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. Een wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen krijgt geen meerderheid in de Eerste Kamer. De twee grootste fracties, BBB en GroenLinks-PvdA, laten weten tegen te gaan stemmen.

Dit is helaas geen goed bericht voor de energietransitie. Waar de salderingsregeling in het begin goed werkte om de energietransitie op gang te krijgen is het nu een remmende kracht geworden. De kosten lopen op en de regeling houdt innovatie rondom netcongestie tegen.

Het argument dat eerst de congestie opgelost moet worden is de wereld op zijn kop. De salderingsregeling werkt congestie in de hand omdat alle prikkels ontbreken voor gebruikers om hun zonnestroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Het afschaffen van de salderingsregeling zou ons juist helpen om congestie tegen te gaan.

Zonnepanelen zijn inmiddels zoveel goedkoper en efficiënter geworden, dat de salderingsregeling volgens het demissionaire kabinet overbodig is geworden. In de Eerste Kamer heeft het demissionaire kabinet geen meerderheid, waardoor het voorstel weggestemd kon worden.

Rechtstreeks contact met Bert van Renselaar: 06-53344470 of bert.vanrenselaar@sweco.nl

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen