Op 7 september 2017 gaat de film An Opera of the World van Manthia Diawara in première. Tegelijk wordt het boek Bintou Wéré, African Opera van Koulsy Lamko gelanceerd in EYE Filmmuseum in Amsterdam. Na afloop van de film gaat Els van der Plas, directeur-oprichter van het Prins Claus Fonds (1997-2010) en huidig algemeen directeur van het Nationale Opera & Ballet in gesprek met Diawara en Lamko. De originele Sahel Opera en de lancering van de film en het boek op 7 september zijn mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen het Prins Claus Fonds en de Nationale Postcode Loterij.
Precies tien jaar geleden ging Bintou Wéré, een Sahel Opera in première in Bamako, Mali. Daarna volgden uitverkochte zalen in Amsterdam en Parijs. Het was de eerste keer ooit dat een Afrikaans verhaal over de drijfveren en tragiek van migratie in de vorm van een opera werd verteld.
Een verhaal gecomponeerd, ontworpen, gechoreografeerd en opgevoerd door talenten uit 13 verschillende landen in sub-Sahara Afrika. Een decennium later zijn het verhaal en het thema relevanter dan ooit.
Met An Opera of the World brengt de Malinees-Amerikaanse filmmaker Manthia Diawara de opera naar het witte doek; een film over de Afrikaanse tradities waarop de opera gebaseerd is en die de huidige relevantie van het thema migratie onderzoekt.
In zijn boek Bintou Wéré, African Opera, beschrijft tekstdichter Koulsy Lamko het creatieve proces van deze unieke productie.
Locatie: EYE Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam
Datum: 7 september 2017
Ontvangst: 19:00 - 19:30 Foyer
Film & discussie: 19:30 – 21:00 Cinema 1
Entree gratis: RSVP via www.princeclausfund.org
Het event vindt plaats een dag na de verjaardag van ZKH Prins Claus en het Prins Claus Fonds op 6 september.
Over de film
In augustus 2007 kwam de Malinees-Amerikaanse kunsthistoricus, auteur en cultuurfilosoof Manthia Diawara vanuit zijn woonplaats New York naar zijn geboorteplaats Bamako. Hier filmde hij de repetities voor de opera met een volledig Afrikaanse cast, opgevoerd op een podium dat hiervoor speciaal op de oevers van de rivier de Niger was gebouwd.
Zijn inspiratie kwam van édouard Glissant’s concept van de “Chaos-Opera”: “Om verbanden te creëren tussen Bintou Wéré en alle migraties die ervoor, erna of op hetzelfde moment plaatsvonden kan Opera of the World gezien worden als een ‘Chaos-Opera’; een samenspel van woorden, muziek en dans die betekenis geeft aan menselijke verplaatsingen en de nieuwe culturen die hieruit ontstaan.
De wereldpremière van de film vond plaats tijdens documenta14 in april 2017 en is een co-productie van documenta14, Maumaus / Lumiar Cite (Portugal, USA, Mali) en is ondersteund door het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling en 3sat.
An Opera of the World (2017), digitale video, kleur, geluid, 70:22 min.
Over het boek
In zijn boek Bintou Wéré, African Opera beschrijft de schrijver en dichter Koulsy Lamko het bijzondere samenwerkingsproces dat de productie mogelijk heeft gemaakt en de impact die het op de makers had. De opera is doorregen met Afrikaanse tradities die in het boek op een poëtische manier worden uitgelegd. In de introductie van ZKH Prins Constantijn en het voorwoord van wijlen ZKH Prins Friso zien we de thema’s en de inspirerende kracht van de opera terug. Het boek, ontworpen door Irma Boom, bevat prachtige foto’s van de productie, interviews met de makers en het libretto.
Over de opera
Bintou Wéré, een Sahel Opera vertelt het verhaal van een groep jonge mensen in een Afrikaans dorp met een somber toekomstperspectief van droogte en economisch verval. De eigenwijze jonge vrouw en voormalig kind soldaat Bintou zet ze aan om op zoek te gaan naar een beter leven in Europa waarvoor ze de Sahara moeten oversteken en hun leven op het spel zetten. Bintou, werd daartoe verleid door de meedogenloze mensensmokkelaar Diallo.
Het ‘wilde idee’ voor de Sahel Opera kwam oorspronkelijk van wijlen ZKH Prins Claus, die geloofde dat door het combineren van Afrikaanse musical- en storytelling tradities, en klassieke Europese opera een nieuwe artistieke kunstvorm ontstaat die het publiek op beide continenten kan inspireren. Afrikaanse artiesten gingen de uitdaging aan. En zo kwam met ondersteuning van het Prins Claus Fonds, de financiële steun van de Nationale Postcode Loterij en samenwerking met Théâtre du Châtelet Paris en de Malinese overheid de opera tot stand.
Over het Prins Claus Fonds
Het Prins Claus Fonds erkent, ondersteunt en beschermt cultuur wereldwijd. Het Fonds zoekt actief naar culturele samenwerking op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen met excellente partners in gebieden waar de middelen en mogelijkheden voor culturele expressie, creatieve productie en onderzoek beperkt zijn en cultureel erfgoed wordt bedreigd.
Links
Prince Claus Fund event information:
http://princeclausfund.org/en/activities/launch-of-film-and-book-on-the-sahel-opera-at-the-eye.html
Dutch Postcode Lottery:
https://www.postcodeloterij.nl/goede-doelen/bijzondere-projecten/sahel-opera
Eye Filmmuseum:
https://www.eyefilm.nl
Manthia Diawara at documenta14:
http://www.documenta14.de/en/artists/1940/manthia-diawara
Dit is een origineel bericht van Prins Claus Fonds
Ga naar alle berichten van deze organisatie.