"Beunhazen moeten verdwijnen van de zonnepanelenmarkt"

25 APR 2023 10:27 | Techniek Nederland

Techniek Nederland vindt dat de overheid een verplichte erkenning moet invoeren voor installateurs van zonnepanelen. Volgens de brancheorganisatie neemt het aantal beunhazen hand over hand toe. Voorzitter Doekle Terpstra: "In 2022 zijn er 30% meer zonnepanelen gelegd dan in het jaar daarvoor. Die onstuimige groei trekt óók bedrijven aan die het niet zo nauw nemen met kwaliteit en veiligheid." Volgens cijfers van de Arbeidsinspectie gebeurden er vorig jaar tientallen ongelukken bij het plaatsen van zonnepanelen. Techniek Nederland denkt dat een verplichte erkenningsregeling voor zonnestroominstallateurs veel onveilige situaties kan voorkomen. 

Vrij beroep

Zonnestroominstallateur is nu nog een vrij beroep. Daardoor kan iedereen, deskundig of niet, zonnepanelen installeren. Volgens Terpstra is dat slecht voor het imago van de sector. "De erkende, vakbekwame zonnestroominstallateurs die lid zijn van Techniek Nederland hebben er last van. Bovendien hindert het de energietransitie. Mensen moeten kunnen vertrouwen op zonnepanelen die veilig worden geplaatst en goed werken. Vakbekwame, erkende installateurs die lid zijn van Techniek Nederland, kennen de veiligheidseisen en passen die ook toe. Het aantal ongevallen met monteurs zal door een verplichte erkenning zeker afnemen."

Kwaliteit en veiligheid

Techniek Nederland heeft voor het leveren en installeren van zonnestroominstallaties een kwaliteits- en veiligheidsborgingssysteem ontwikkeld. De brancheorganisatie vindt dat álle installateurs van zonnepanelen aan dat systeem zouden moeten voldoen. Terpstra: "Dat is in het belang van de consument én in het belang van de monteurs." Als het aan Techniek Nederland ligt, mogen alleen alle erkende en gecertificeerde zonnestroom-installateurs die in het Centraal Register Techniek staan nog zonnepanelen plaatsen.

Narigheid voorkomen

Techniek Nederland benadrukt dat het overgrote deel van de bedrijven die zonnepanelen installeren goed en veilig werk levert. Tegelijkertijd groeit het aantal meldingen van ondeskundige bedrijven en zzp’ers. Terpstra wijst erop dat consumenten zelf ook een verantwoordelijkheid hebben. "Iedereen kan begrijpen dat het plaatsen en aansluiten van zonnepanelen technisch vakwerk is. Dat laat je dus alléén uitvoeren door een erkend bedrijf. Controleer vooraf of de installateur die je inschakelt, lid is van Techniek Nederland. Dan voorkom je problemen."

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid