Oxfam Novib: oproep tot evacuatie bevolking Rafah vergroot humanitair drama in Gaza

06 MEI 2024 17:22 | Oxfam Novib

Ruim 100.000 Palestijnse burgers moeten, op militair bevel van Israël, de stad Rafah verlaten. Ondanks de zware druk die wereldleiders op Israël uitoefenen om de aanval op Rafah te stoppen, dreigen Israëlisch troepen toch met zwaar militair materiaal de Palestijnse stad binnen te trekken. Afgelopen nacht voerde het Israëlisch leger al zware bombardementen uit op Rafah, waarbij 22 mensen zijn omgekomen, waaronder 8 kinderen. Israël zegt geen andere keuze te hebben omdat de onderhandelingen met Hamas over de vrijlating van de gijzelaars opnieuw zijn vastgelopen.

“Wij vrezen dat een militair offensief op de stad Rafah, waar ruim 1,3 miljoen mensen zich bevinden en waar een belangrijke grensovergang voor noodhulp is, de humanitaire situatie in Gaza nog meer verslechterd. ”, zegt Dirk Jan Jalvingh, beleidsmedewerker van Oxfam Novib. Het Israëlisch leger riep vanochtend al honderdduizend mensen op om naar de grotendeels verwoeste stad Khan Younis te gaan, waar enkele maanden geleden al duizenden mensen wegvluchten vanwege het geweld en in Rafah hoopten op veiligheid. Of een plek te zoeken in de overvolle kustplaats Al-Mawasi waar al een groot tekort aan opvang, voedsel en schoon drinkwater is.

 “Je kunt niet verwachten dat zoveel mensen zich in zo’n korte tijd op een veilige manier kunnen verplaatsen. Als het leger Rafah binnenvalt, dan kunnen de ruim 1.3 miljoen mensen die er nog zitten geen kant meer op. Bovendien is het nergens in Gaza veilig. Israël heeft ruim zes maanden doelbewust en systematisch burgers en hulpverleners aangevallen, ook in duidelijk gemarkeerde veilige zone’ en evacuatieroutes. Bijna iedereen is bang om voor de zoveelste keer weer te moeten vluchten”, aldus Jalvingh.

Oxfam medewerkers ter plekke vertellen over de paniek die vanochtend in de vluchtelingenkampen in Rafah uitbrak. Mensen hadden al een zware nacht aan de rug vanwege de aanhoudende Israëlische bombardementen. Ondanks de oproep tot evacuatie gaan volgens hulpverleners ter plekke de luchtaanvallen op Rafah door.  Niemand weet waar ze nu tussen al dat geweld naar toe moeten. Telefoons werken nauwelijks. Er wordt gevreesd voor een totale ‘black-out’.

“De Nederlandse regering heeft meerdere malen haar zorgen geuit over de humanitaire gevolgen van een offensief op Rafah, en premier Rutte zei onlangs dat een aanval op Rafah een ‘gamechanger’ zou zijn voor het kabinet. De regering moet nu boter bij de vis doen en maximale diplomatieke druk uitoefenen op Israël zodat het offensief niet doorgaat,’ zegt Dirk Jan Jalvingh van Oxfam Novib.

 

Dirk Jan Jalvingh, beleidsmedewerker van Oxfam Novib, is beschikbaar voor interviews, contact Wilma van der Maten, Oxfam Novib persvoorlichting, +31 (0)6 51287965

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen