Met nieuwe app vinden mensen met een visuele beperking veel beter hun weg in gebouwen

31 AUG 2023 15:39 | Bartiméus Fonds

Je weg vinden in een treinstation, museum, ziekenhuis of ander publiek gebouw? Voor mensen die slechtziend of blind zijn is dat vaak een grote uitdaging. Daarom lanceert een aantal samenwerkende organisaties op 3 oktober a.s. een innovatie: Indoor navigatie met gebruik van een nieuwe, slimme app.

De lancering vindt plaats in de Week van de Toegankelijkheid (van 2 t/m 7 oktober) tijdens een bijeenkomst in NEMO Science Museum. Dagvoorzitter is cabaretier, schrijver en podcastmaker Vincent Bijlo.

Centraal tijdens de bijeenkomst staat het verbeteren van de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor mensen met een visuele beperking, en hoe Indoor navigatie daarbij op innovatieve wijze het verschil maakt. Veel mensen die slechtziend of blind zijn ervaren nu nog problemen met onveilige situaties. Ze verdwalen en zijn afhankelijk van hulp. Indoor navigatie zorgt ervoor dat iedereen zelfstandig, veilig en makkelijk door gebouwen kan navigeren.

De deelnemers aan de bijeenkomst maken ook kennis met de nieuwe app eZwayZ, die ze zelf kunnen uitproberen. Met deze app voor indoor navigatie weet je op elk moment precies waar je bent en waar je naartoe moet.

NEMO heeft als één van de eersten de toegankelijkheid van haar gebouw verder vergroot door middel van Indoor navigatie en de eZwayZ-app. Andere organisaties zijn Arnhem Centraal Station en het Rijksmuseum. Inmiddels is ook Museum Beeld en Geluid gestart met een Indoor navigatie project.

Je bent van harte welkom bij de Lancering Indoor navigatie. Op het programma staat o.a. een interview met Annemarie van Eekeren, hoofd Programma & Collectie NEMO Science Museum, over wat toegankelijkheid het museum heeft gebracht. We nodigen je uit om aan het eind van het programma zelf de eZwayZ-app voor indoor navigatie uit te proberen. Dit kan samen met Vincent Bijlo, of met een deelnemer met een visuele beperking uit het testpanel van de app. Ook is het mogelijk om Vincent Bijlo of een tester van de app te interviewen en te fotograferen/filmen. Mocht je dit op 3 oktober in NEMO willen doen, dan is Vincent Bijlo beschikbaar van 10.00 tot 14.30 uur. Datum, tijd en plaats Lancering Indoor navigatie Dinsdag 3 oktober 2023 Ontvangst vanaf 14.30 uur Start programma 15.00 uur Einde circa 17.00 uur NEMO Science Museum Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam Beeldmateriaal: 1x foto Indoor navigatie in het Rijksmuseum Contactpersoon: Anthea van den Berg-Koopman, projectmanager Bartiméus Fonds Telefoon: 06 11 06 29 60 E-mail: avandenberg@bartimeusfonds.nl Meer informatie: De samenwerkende organisaties binnen het project Indoor navigatie zijn: Bartiméus, Accessibility, Atsence, AFAS Foundation, Rijksmuseum en NEMO Science Museum. Week van de toegankelijkheid In deze week van 2 t/m 7 oktober wordt aandacht gevraagd voor een betere toegankelijkheid van onze samenleving voor mensen met een beperking. www.weekvandetoegankelijkheid.nl Vincent Bijlo www.vincentbijlo.com Bartiméus Fonds Het Bartiméus Fonds zet zich in voor een inclusieve samenleving voor mensen met een visuele beperking. www.bartimeusfonds.nl

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media