Indoor Navigatie verbetert toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking

21 SEP 2023 17:29 | Bartiméus Fonds

3 oktober: Lancering eZwayZ-app voor Indoor Navigatie, in NEMO Science Museum

Voor mensen met een visuele beperking is het vaak een enorme uitdaging om de weg te vinden in openbare gebouwen. Op 3 oktober a.s. lanceert het Bartiméus Fonds namens een aantal samenwerkende organisaties een baanbrekende oplossing: Indoor Navigatie met behulp van de nieuwe eZwayZ-app.

De lancering vindt plaats in de Week van de Toegankelijkheid (van 2 t/m 7 oktober), tijdens een bijeenkomst in NEMO Science Museum. Dagvoorzitter is cabaretier, schrijver en podcastmaker Vincent Bijlo. Na de officiële lancering kunnen de deelnemers de eZwayZ-app ter plekke zelf uitproberen.

Veel mensen die slechtziend of blind zijn ervaren grote problemen met de toegankelijkheid van openbare gebouwen. Denk aan verdwalen, onveilige situaties en afhankelijk zijn van de hulp van anderen. Indoor Navigatie met behulp van de eZwayZ-app biedt hiervoor een oplossing. Met deze innovatieve techniek kan iedereen zelfstandig, veilig en moeiteloos door gebouwen navigeren. Een belangrijke mijlpaal op weg naar een inclusievere samenleving.

NEMO heeft als één van de eersten de toegankelijkheid van zijn gebouw aanzienlijk vergroot door middel van Indoor Navigatie en de eZwayZ-app. Andere organisaties zijn Arnhem Centraal Station en het Rijksmuseum. Inmiddels is ook Museum Beeld en Geluid gestart met een Indoor Navigatie project.

Je bent van harte welkom bij de lancering van de eZwayZ-app voor Indoor Navigatie. Op het programma staan interviews van Vincent Bijlo met o.a.: • Joeke van der Mei, directeur Bartiméus Fonds, over het werken aan een inclusievere samenleving en de rol die Indoor Navigatie daarin speelt; • Annemarie van Eekeren, hoofd Programma & Collectie NEMO Science Museum, over wat toegankelijkheid het museum heeft gebracht; • Severine Kas, architect en adviseur bij Accessibility, over toegankelijke inrichting van gebouwen; • Tim in ’t Veld, lid testpanel eZwayZ-app, over hoe de app voor hem het verschil maakt. We nodigen je uit om na de officiële lancering zelf de eZwayZ-app uit te proberen. Dit kan samen met Vincent Bijlo, of met een deelnemer met een visuele beperking uit het testpanel van de app. Ook is het mogelijk om Vincent Bijlo of een tester van de app te interviewen en te fotograferen/filmen. Mocht je dit op 3 oktober in NEMO willen doen, dan is Vincent Bijlo beschikbaar van 10.00 tot 14.30 uur.   Datum, tijd en plaats Lancering eZwayZ-app voor Indoor navigatie Dinsdag 3 oktober 2023 Ontvangst vanaf 14.30 uur Start programma 15.00 uur Einde circa 17.00 uur NEMO Science Museum Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam Beeldmateriaal: 1x foto Indoor Navigatie app Arnhem CS Contactpersoon: Anthea van den Berg-Koopman, projectmanager Bartiméus Fonds Telefoon: 06 11 06 29 60 E-mail: avandenberg@bartimeusfonds.nl Meer informatie: De samenwerkende organisaties binnen het project Indoor Navigatie zijn: Bartiméus, Accessibility, Atsence, AFAS Foundation, Rijksmuseum en NEMO Science Museum. Week van de toegankelijkheid In deze week van 2 t/m 7 oktober wordt aandacht gevraagd voor een betere toegankelijkheid van onze samenleving voor mensen met een beperking. www.weekvandetoegankelijkheid.nl Vincent Bijlo www.vincentbijlo.com Bartiméus Fonds Het Bartiméus Fonds zet zich in voor een inclusieve samenleving voor mensen met een visuele beperking. www.bartimeusfonds.nl

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws