Vincent Bijlo en Tjarda Struik in campagne over blind zijn

10 AUG 2023 13:45 | Bartiméus Fonds

- Vincent en Tjarda spreken over hun persoonlijke, pijnlijke ervaringen

- 18 augustus opname eerste campagnevideo in stadsbus in Zeist

In een nieuwe online campagne vragen cabaretier Vincent Bijlo (blind) en ‘blindfluencer’ en toekomstig burgemeester Tjarda Struik (ernstig slechtziend) aandacht voor de problemen waar mensen met een visuele beperking mee kampen. In een aantal campagnevideo’s spreken Vincent en Tjarda over hun persoonlijke, pijnlijke ervaringen. Vrijdag 18 augustus wordt de eerste video opgenomen in een stadsbus in Zeist.

In deze eerste video vertelt Vincent in een reconstructie wat hem ooit is overkomen: als hij staat te wachten bij een bushalte tillen medereizigers hem een bus in, zonder te vragen of hij deze bus moet hebben en of hij wel hulp nodig heeft. In de bus schieten andere passagiers direct te hulp en geven hem ‘door’ langs het gangpad. Achter in de bus aangekomen, denken enkele medepassagiers dat hij de bus uit moet. Pardoes wordt hij bij de achteruitgang op straat gezet. Achter hem slaan de deuren dicht en vertrekt de bus…

Nederland beter bewust maken

Het is maar één voorbeeld van de ongemakkelijke, onveilige en afhankelijke situaties waarin mensen met een visuele beperking terecht komen. Met hun medewerking aan de online campagne willen Vincent en Tjarda Nederland hiervan beter bewust maken. Daarnaast willen ze uitleggen hoe we onze samenleving direct veiliger en toegankelijker kunnen maken voor mensen die slechtziend of blind zijn, o.a. door praktische tips te delen.

De campagne is een initiatief van het Bartiméus Fonds. De campagnevideo’s worden geproduceerd door Geef een gezicht. Voor de reconstructie van het voorval dat Vincent meemaakte, stelt busmaatschappij Keolis kosteloos een stadsbus ter beschikking.

De campagne wordt gelanceerd in de Week van de toegankelijkheid, van 2 t/m 7 oktober.

Je bent van harte welkom om Vincent en Tjarda live te interviewen tijdens de opname van de campagnevideo in de stadsbus. Ook is er gelegenheid om Vincent en Tjarda te fotograferen/filmen. We nodigen je ook uit om zelf geblinddoekt Vincents ervaring in de bus te beleven. Datum, tijd en plaats opname campagnevideo in stadsbus: Vrijdag 18 augustus, Bartiméus Fonds, Utrechtseweg 82A, 3702 AD Zeist Vincent is aanwezig vanaf 11.00 uur; Tjarda is aanwezig vanaf 14.00 uur. Beeldmateriaal: 1x foto Tjarda Struik (rechtenvrij) 1x foto Vincent Bijlo (credit: fotograaf Jurjen Alkema) Contactpersoon: Annemijn Zumbrink, communicatiemedewerker Bartiméus Fonds Telefoon: 06 43 46 79 94 E-mail: azumbrink@bartimeusfonds.nl Meer informatie: Vincent Bijlo www.vincentbijlo.com Tjarda Struik www.tjardastruik.nl Geef een gezicht Regisseur en producent Dennis Brussaard www.geefeengezicht.nl Bartiméus Fonds Het Bartiméus Fonds zet zich in voor een inclusieve samenleving voor mensen met een visuele beperking. www.bartimeusfonds.nl

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws