Nederland ontoegankelijk en onveilig voor mensen met een visuele beperking

13 OKT 2023 11:00 | Bartiméus Fonds

In ons land zijn 350.000 mensen slechtziend of blind. In onze samenleving komen zij dagelijks in ongemakkelijke, onveilige en afhankelijke situaties terecht. Vincent Bijlo, Tjarda Struik en Ayşegül Karaca vragen hier samen met het Bartiméus Fonds aandacht voor. Ze beginnen hiermee op 15 oktober, de dag van de Witte Stok.

In Nederland heeft 1 op de 50 mensen een visuele beperking. Zij hebben ernstige problemen met zien en lopen daarbij elke dag opnieuw tegen grote uitdagingen aan:

  • 70% ondervindt problemen om de weg te vinden
  • 71% heeft géén betaalde baan
  • leren of studeren is niet vanzelfsprekend

Persoonlijke, pijnlijke ervaringen

Cabaretier Vincent Bijlo, ‘blindfluencer’ en toekomstig burgemeester Tjarda Struik, en actrice Ayşegül Karaca hebben alle drie een visuele beperking. Zij weten uit eigen ervaring hoe ontoegankelijk en onveilig onze hectische, visueel ingestelde samenleving vaak is. Samen met het Bartiméus Fonds willen ze Nederland hiervan beter bewust maken. Onder het motto ‘Zie elkaar’ spreken ze in een aantal video’s over hun persoonlijke, pijnlijke ervaringen.

Vincent Bijlo werd uit de bus gezet!

Vincent vertelt in een reconstructie wat hem is overkomen: als hij staat te wachten bij een bushalte tillen medereizigers hem een bus in, zonder te vragen of hij deze bus moet hebben, en of hij wel hulp nodig heeft. In de bus schieten andere passagiers direct te hulp en geven hem ‘door’ langs het gangpad. Achter in de bus aangekomen, denken enkele medepassagiers dat hij de bus uit moet. Pardoes wordt hij bij de achteruitgang op straat gezet. Achter hem slaan de deuren dicht en vertrekt de bus…

‘Mensen zien elkáár niet’

- Vincent Bijlo

‘Ziende mensen schieten in een kramp om te helpen, terwijl ze niet eerst kijken en vragen of je wel echt hulp nodig hebt’, zegt Vincent over het incident in de bus. ‘En daar zit volgens mij de kern van het probleem: mensen zien elkáár niet.’

Nederland beter inrichten

Vincent, Tjarda en Ayşegül willen het gesprek starten over hoe we onze samenleving beter kunnen inrichten. Samen met het Bartiméus Fonds willen ze mensen deelgenoot maken van elkaars wereld, en daarmee Nederland inclusiever maken. En daar beginnen ze mee op 15 oktober, de dag van de Witte Stok.

Met als concrete doelstelling: een veiliger en toegankelijk Nederland, méér arbeidsparticipatie, en goed en passend onderwijs.

Contactpersoon: Annemijn Zumbrink, communicatiemedewerker Bartiméus Fonds Telefoon: 06 43 46 79 94 E-mail: azumbrink@bartimeusfonds.nl Dag van de Witte Stok Op 15 oktober vragen we met de dag van de Witte Stok internationaal aandacht voor een goede toegankelijkheid van de openbare ruimte en openbare gebouwen voor mensen die slechtziend of blind zijn. Bartiméus Fonds Het Bartiméus Fonds zet zich in voor een inclusieve samenleving voor mensen met een visuele beperking. www.bartimeusfonds.nl

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws