Noordhoff betreedt vandaag als eerste uitgever de NFT-markt met speciale editie

22 FEB 2022 08:32 | Noordhoff

Boek over blockchain en cryptocurrencies aangeboden op platform OpenSea

Een primeur: als eerste educatieve uitgever ter wereld brengt Noordhoff vandaag, 22/2/22, een boek uit op een NFT-platform. Bouwen aan digitaal vertrouwen van de auteurs Maarten de Borst en Marijn Romme verschijnt vandaag als regulier boek, maar daarnaast ook als Limited Edition en Artist Edition. De Limited Edition komt uit in een oplage van 22 exemplaren. De Artist Edition heeft een unieke cover, ontworpen door kunstenaar Klaas Lageweg, met hierin 22 subtiele verwijzingen naar Bitcoin, cryptocurrencies en blockchain technologie. Beide uitgaven zijn voorzien van een NFT en verkrijgbaar op het populaire NFT-platform OpenSea.

Geïnteresseerden in een bijzondere uitgave van Bouwen en digitaal vertrouwen kunnen vanaf vandaag proberen er een te bemachtigen op OpenSea. Van de Limited Edition van Bouwen aan digitaal vertrouwen verschijnen 22 exemplaren, verwijzend naar de lanceerdatum: 22/2/22. De koper ontvangt het fysieke boek met een speciale cover, een gepersonaliseerde boodschap aan de binnenzijde van het boek en een eigendomscertificaat op de blockchain.

De Artist Edition is een uniek exemplaar dat wordt geveild op OpenSea. Nadat het boek is gedrukt, wordt de cover voorzien van een speciaal ontworpen schilderij, The Cryptowl, van de Groningse kunstenaar Klaas Lageweg. In het kunstwerk zijn 22 subtiele verwijzingen naar Bitcoin, cryptocurrencies en blockchaintechnologie verwerkt. De koper ontvangt naast het Limited Editionpakket een videoboodschap en het kunstwerk op canvas en in high resolution. Bovendien komt in de volgende drukken de naam van de koper of een pseudoniem te staan. De opbrengsten gaan naar Edukans, een stichting die kinderen in ontwikkelingslanden helpt met onderwijs.

Bekijk de making of van The Cryptowl van Klaas Lageweg      

Bekijk het verhaal achter The Cryptowl

NFT’s: de postzegels van vroeger

Auteurs Maarten de Borst en Marijn Romme: "NFT's zijn een hype en net als bij veel andere hypes zijn er speculanten. Dat neemt niet weg dat er een enorme innovatie schuilgaat achter dit fenomeen. NFT's zijn wat postzegels, sigarenbandjes en voetbalshirtjes met een handtekening van je favoriete speler ‘vroeger’ waren. Ze hebben waarde en je kunt je ermee onderscheiden. Deze manier van verzamelen en jezelf onderscheiden maken NFT’s digitaal mogelijk. Vooral bij de jongere generatie zie je dit.  Zo willen spelers van de game Minecraft geen zwaard dat iedereen al heeft. Ze willen een uniek zwaard en willen daarvoor ook betalen. Zoals je uiterlijk en je kleding je status in de ‘echte’ wereld bepalen, bepalen NFT's je status in de online wereld."

Boek: Bouwen aan Digitaal Vertrouwen

Cryptocurrencies en blockchain technologie. We horen er steeds vaker over. Toch zijn dergelijke termen voor velen abracadabra. Maarten de Borst en Marijn Romme schetsen in Bouwen aan Digitaal vertrouwen in voor iedereen begrijpelijke taal de mogelijkheden en onmogelijkheden van crypto-currencies en blockchaintechnologie. Ook bespreken ze de laatste trends, zoals financieringen zonder banken (Decentralized Finance/DeFi), Facebook’s mislukte digitale munt Diem en NFT's.

Marijn Romme en Maarten de Borst

Leeropbrengsten voor uitgever en samenleving

Petra Prescher, uitgever bij Noordhoff Business, is nieuwsgierig naar de mogelijkheden die NFT's bieden: "Door NFT’s in te zetten bij boekuitgaven kunnen wij op een nieuwe, fascinerende wijze de fysieke wereld met de digitale wereld combineren. Het is een bijzondere manier om lezers aan ons te binden, ze nog meer te betrekken bij de inhoud en unieke waarde toe te voegen. Samen met hen ontdekken wij wat blockchaintechnologie concreet inhoudt en kan betekenen. Een bijzonder leermoment, voor ons en voor onze samenleving. Daarom ook gaat de opbrengst van de veiling naar Edukans."

NFT’s: een nieuwe manier van fan-binding

NFT's (Non-Fungible Tokens) zijn unieke digitale certificaten op een blockchain. Deze wisselen op platformen als OpenSea en Rarible voor hoge bedragen van eigenaar tussen artiesten, verzamelaars, investeerders en speculanten. NFT's zijn uitermate geschikt om aan fan-binding (engagement) te doen: de certificaten zijn uniek en geven vaak toegang tot exclusieve fan-content zoals extra materiaal van de artiest of kunstenaar of toegang tot exclusieve NFT-bezitter only evenementen. NFT's hebben in 2021 wereldwijd bekendheid vergaard vanwege de hoge bedragen die hiervoor betaald zijn: Twitter-oprichter Jack Dorsey veilde zijn eerste tweet voor USD 2.9 miljoen, maar de klapper kwam toen een kunstwerk van Beeple voor ruim USD 69 miljoen werd geveild bij veilinghuis Christie's in maart 2021.

Over Noordhoff

Noordhoff, bij het grote publiek veelal bekend vanwege de Bosatlas, is dé kennispartner voor leergierig Nederland. Dagelijks helpen we ruim 2 miljoen mensen het beste uit zichzelf te halen. Met actueel lesmateriaal en nieuwe technologie. Naast schoolboeken biedt Noordhoff ook titels voor Professionals, de Noordhoff Businessreeks. Daarmee willen wij nieuwsgierige professionals stimuleren om de wereld achter hun werk te blijven ontdekken, juist ook buiten een studieomgeving. Elk jaar breiden wij deze collectie uit met interessante titels, passend bij de maatschappelijke ontwikkelingen. Bij Noordhoff werken zo'n 300 enthousiaste professionals. Noordhoff is gevestigd in Groningen en Utrecht. noordhoff.nl

                                                                                                                                                             

Neem voor meer informatie of een interviewverzoek met de auteurs contact op met: Petra Prescher, uitgever | 06-513 821 71 | p.prescher@noordhoff.nl of Floortje Muskens, Tekst, PR & Communicatie | 06-246 700 46 | E floortje@floortjemuskens.nl Bouwen aan Digitaal vertrouwen (ISBN 9789001599300) is verkrijgbaar voor €24,95 bij de webshop van Noordhoff en alle bij het CB aangesloten boekhandels. Bouwen aan Digitaal vertrouwen is ook te koop als e-Book. De Limited Edition Bouwen aan Digitaal vertrouwen kost €75 en is beschikbaar op aanvraag. Meer informatie over het boek, de speciale uitgaven en hoe mee te bieden, is hier te vinden.

Meer binnen de rubriek Economie en geld