Oude uitvaartpolis vaak onvindbaar: een groeiend probleem

23 JUL 2024 10:38 | Uitvaartverzekering.nl

Een groeiend aantal Nederlanders weet niet bij welke verzekeraar hun eigen uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering, of die van een overleden dierbare, ondergebracht is. Dat meldt Uitvaartverzekering.nl op basis van eigen observaties en cijfers van het Verbond van Verzekeraars.

Als onbekend is wie de verzekeraar is, kan er ook geen beroep worden gedaan op de dekking. Het gaat met name om levensverzekeringen die al tientallen jaren geleden zijn afgesloten. De waarde van deze oude verzekeringen kan variëren van een paar tientjes tot enkele duizenden euro's.

Bijna 13.000 aanvragen

Uitvaartverzekering.nl, een kennisplatform voor uitvaartverzekeringen, krijgt steeds vaker mailtjes of belletjes van mensen die niet weten bij wie de verzekering is ondergebracht en hoe zij de oude polis kunnen verzilveren. 

De cijfers bevestigen dit beeld. Het aantal aanvragen voor het opsporen van een verloren levensverzekering neemt de afgelopen jaren sterk toe. Het Verbond van Verzekeraars, dat mensen helpt bij het opsporen van hun polis, ontving in 2023 totaal 12.664 aanvragen van zowel nabestaanden als levenden. Dit aantal was hoger dan in 2022, toen er 10.219 aanvragen waren, en aanzienlijk meer dan in 2017, toen er slechts 2.646 aanvragen werden geregistreerd.

Verzekeraar bestaat niet meer

“Het vinden van een oude levensverzekering blijkt vaak een lastig klusje”, stelt verzekeringsexpert Koen Kuijper. “Het kan gaan om verzekeringen die al jaren geleden zijn afbetaald, waardoor er geen afschriften zijn. Hierdoor zijn het in feite slapende rekeningen geworden”.

Daarnaast zijn er in de afgelopen decennia meer dan 100 verzekeraars en uitvaartverenigingen failliet gegaan of overgenomen. Bij zo’n overname of faillissement wordt de klantenportefeuille van de verzekeraar overgenomen door een andere verzekeringsmaatschappij.

Kuijper adviseert verzekerden of nabestaanden die een polis kwijt zijn eerst zelf in hun administratie te zoeken naar bewijsstukken zoals polisbladen, afschriften en oude namen van verzekeraars. Op Uitvaartverzekering.nl staat een lijst van een groot aantal oude verzekeringsmaatschappijen en wie op dit moment de verantwoordelijke partij is. 

Zoekservice

Als deze zoekpoging geen resultaat oplevert, kan men een zoekopdracht indienen bij het Verbond van Verzekeraars. De zogeheten ‘zoekservice’ is speciaal bedoeld voor alle verzekerden en nabestaanden die twijfelen of er een verzekering bestond. Het Verbond stuurt de opdracht door naar alle deelnemende levensverzekeraars, die vervolgens onderzoeken of er verzekeringstegoeden aanwezig zijn.

Zelfs gemeenten, die een gemeentelijke uitvaart verzorgen, kunnen gebruik maken van de service.

Oude polis mogelijk niet meer toereikend

Kuijper raadt mensen met een oude uitvaartverzekering aan om deze tegen het licht te houden. "De kans is groot dat de uitkering van de polis al lang niet meer toereikend is om de uitvaart te bekostigen. Familieleden kunnen de indruk krijgen dat alles goed geregeld is, terwijl een groot deel van de kosten helemaal niet wordt vergoed. Dit kan tot extra teleurstelling leiden. Het kan dan raadzaam zijn om extra uitvaartdekking af te sluiten bij een nieuwe verzekeraar”, aldus Kuijper. 

Meer binnen de rubriek Economie en geld