'Zoektocht naar de volgende minister-president droomklus voor een headhunter'

23 MEI 2024 15:03 | Boer & Croon
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Edith Koetsier

Aanleiding:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1808498013/nog-geen-zicht-op-nieuwe-premier-coalitiekwartet-houdt...

Het komt niet vaak voor dat er bij een Executive Search-bureau wordt aangeklopt met de vraag om een minister-president te zoeken. Toch zou dit bij de huidige formatie geen gek idee zijn, aangezien het specifieke kennis en ervaring vereist om een geschikte kandidaat te vinden. Afgezien van de politieke kleur zou een minister-president, die het in zich heeft om de hele rit uit te zitten, aan het volgende profiel moeten voldoen:

IJdelheid

De ideale kandidaat moet allereerst ijdel zijn. Waarom zou iemand deze baan anders ambiëren? Het afbreukrisico is groot en de kans dat je hierna ooit nog een mooie internationale post krijgt is nihil.

Man zonder eigenschappen (m/v)

De premier van dit kabinet mag geen visie hebben. Hij of zij moet goed kunnen luisteren naar anderen en een verhaal naar voren brengen waar iedereen zich in kan vinden. Tegelijkertijd moet deze standvastig zijn. De premier mag geen spons zijn die de visie van één van de fractievoorzitters opzuigt. Anders krijg je de situatie dat Omtzigt hier flink in gaat knijpen om het badwater van Wilders te vervangen door zijn eigen ideeën.

Draagvlak

De volgende minister-president moet beschikken over overtuigingskracht en in staat zijn om wisselende politieke meerderheden te verzamelen, ook binnen de oppositiepartijen. Zo kan hij of zij tenminste de schijn wekken van een coherent beleid.

Ervaring voor de klas

Het zal een hele opgave worden om de komende drieënhalf jaar de boel bij elkaar te houden. Niet alleen liggen de politieke meningen binnen de coalitie kilometers uiteen, ook de persoonlijke verhoudingen zijn verre van ideaal. De perfecte kandidaat heeft dan ook ervaring als leraar maatschappijleer bij een vmbo, het liefst in een achterstandswijk.

Het bovenstaande beziend: toch maar weer Mark Rutte bellen? 

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid