Forse daling prijzen vliegvakanties verrast reisbranche

25 JUN 2021 09:00 | Zoover

ROTTERDAM, 25 juni 2021 – De prijzen van vliegvakanties zijn de afgelopen week met gemiddeld 13% gedaald. Dat is opvallend, want in de jaren voor corona stegen de prijzen steeds naarmate de zomervakantie naderde. Terwijl de reisbranche verwachtte dat Nederlanders extra hadden gespaard en meer geld aan hun vakantie zouden uitgeven, boeken mensen massaal die goedkopere reizen en houden zo de kortingen in hun zak.

Dat blijkt uit een analyse van 10 miljoen prijzen van pakketreizen over de afgelopen drie jaar door review- en boekingssite Zoover. Terwijl vliegvakanties in mei nog 10% duurder werden nadat het kabinet de reisadviezen had versoepeld, bleef de hausse aan boekingen uit vanwege aanhoudende onzekerheid en gebrek aan duidelijke informatie en reisadviezen. ,,Reisorganisaties hebben echter al volop hotels en vluchten ingekocht. Omdat de verwachte vraag uitblijft dalen de prijzen”, zegt directeur Judith Eyck van Zoover.

De daling is zichtbaar over de hele linie. Er zijn nauwelijks verschillen tussen regio’s. Behalve de prijsdaling van vliegvakanties ziet Zoover in zijn analyse ook dat de betaalde reissommen dalen. De review- en boekingssite verwachtte dat Nederlanders dit jaar meer zouden uitgeven aan luxere vakanties omdat ze in het coronajaar voor miljarden euro’s hebben gespaard. In mei leek het ook die kant op te gaan. De gemiddelde betaalde reissom voor vliegvakanties steeg in die maand met ruim 9% ten opzichte van 2019 (het jaar voor corona) en het liep storm met boekingen. Maar in juni kwam de kentering en begon de gemiddelde reissom te dalen. Dat is tegen de trend van de laatste jaren in. Normaliter stijgen de prijzen namelijk flink en geven mensen meer uit in deze periode. In 2019 stegen de betaalde reissommen voor pakketreizen van gemiddeld 1837 euro in juni naar 1851 in juli. Hoewel er vorig jaar nauwelijks mensen op vakantie gingen, stegen de gemiddelde reissommen van 1734 euro in juni naar 1811 euro in juli. Dit jaar bedroeg de gemiddelde reissom die mensen voor een vakantie betaalden in mei 1871 euro. Dat bedrag daalde in juni naar 1795 euro en in de afgelopen week zelfs naar 1751 euro. ,,Dat is totaal tegen mijn verwachting en die van de hele reisbranche in”, stelt Eyck. ,,De prijzen zijn lager waardoor Nederlanders goedkoper uit zijn.”

Zoover zag in de afgelopen jaren dat mensen in juni en juli meer gingen betalen voor een last minute. ,,Ook hier zien we dit jaar een grote trendbreuk: mensen boeken de laatste weken goedkopere vakanties. Dat zien we over de volle breedte. De prijzen voor vakanties zijn gedaald en mensen kopen dus dezelfde vakantie voor een lagere prijs. Ik had verwacht dat ze dan vast zouden houden aan hun budget en een luxere vakantie met veel extra’s zouden kiezen. Maar ze kiezen er dus voor om dezelfde vakanties te boeken als ‘normaal’ en die zijn nu gewoon goedkoper. Ze besparen dus en houden de korting in hun zak”, aldus Eyck.

Overigens zijn de laatste weken vooral autovakanties populair, blijkt uit de data van Zoover. Vooral de boekingen van autovakanties naar Frankrijk en Italië zitten in de lift. Eyck: ,,We zien dat de interesse toeneemt. Frankrijk is nu het populairste vakantieland. Dat is doorgaans altijd zo, maar tijdens de coronacrisis werd veel meer gezocht naar en geboekt voor vakanties in Nederland. Nu maakt Frankrijk weer ruim 30 procent van het totaal uit, een stijging van 27 procent ten opzichte van vier weken geleden.”

Meer binnen de rubriek Amerikaanse cultuur