'Regering moet meer duidelijkheid scheppen over betekenis schijnzelfstandigheid'

18 SEP 2024 13:36 | BrandMR
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Anne van Glabbeek

Aanleiding:
Kabinet gaat door met wet tegen schijnzelfstandigheid, ondanks onrust zzp'ers

De aangekondigde handhaving door de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid zorgt voor onrust bij zzp'ers en opdrachtgevers die werken met zzp'ers. Zij ervaren de regels als onduidelijk, waardoor bedrijven uit angst voor naheffingen van de Belastingdienst minder met zzp'ers gaan werken en zzp'ers dus minder opdrachten krijgen. Er moet vanuit de regering meer duidelijkheid komen wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid.

Drie kenmerken van een dienstverband

De Belastingdienst gaat controleren of er sprake is van een dienstverband. Een dienstverband heeft drie kenmerken. Ten eerste: de verplichting tot het leveren van (persoonlijke) arbeid. Is de zzp'er verplicht de werkzaamheden persoonlijk uit te voeren, zonder de mogelijkheid om een vervanger in te zetten? Ten tweede: de beloning. Ontvangt de zzp'er een beloning die niet verschilt van een salaris, bijvoorbeeld een vast bedrag per maand? Ten derde: werkgeversgezag. Wordt de zzp'er aangestuurd door de opdrachtgever? Bestaat er een hiërarchische relatie? Moet hij of zij instructies volgen die verder gaan dan noodzakelijk voor het uitvoeren van de opdracht? Dit is het belangrijkste en meest onduidelijke kenmerk. Hier is al veel over geprocedeerd en ook de Rechtspraak legt de bal terug bij de regering om meer duidelijkheid te scheppen.

Ondernemerschap betekent vrijheid

Een zzp'er is een ondernemer en wordt door deze onduidelijkheid beperkt in het ondernemerschap. In mijn ogen kenmerkt het ondernemerschap zich door vrijheid. In mijn praktijk zie ik dat zzp'ers door deze maatregel die vrijheid niet meer ervaren en misschien zelfs stoppen met het ondernemerschap. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is dit onwenselijk omdat bedrijven zo nóg minder flexibel worden in hun personeelsbestand. De regering moet het begrip schijnzelfstandigheid inkleuren, zodat zzp'ers en opdrachtgevers weten waar ze aan toe zijn en zzp'ers hun vrijheid in ondernemerschap terugkrijgen.

Voor meer informatie: https://www.brandmr.nl/zakelijk/blog/to-do-list-zzp/

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen