Jan-Wilke Reerds, oprichter ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, Koninklijk onderscheiden

07 MRT 2024 12:42 | ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum

Woensdag 6 maart jl is Jan-Wilke Reerds benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De burgemeester van Hilversum, Gerhard van den Top, verraste hem met deze onderscheiding tijdens de feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van zijn afscheid als voormalig voorzitter raad van bestuur van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, in Podium Mozaïek te Amsterdam. 

Melina Kappeyne van de Coppello-Rakic, voorzitter raad van bestuur van ARQ, zegt: “Jan-Wilke heeft een visionaire en cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van zorg voor patiënten met psychotrauma klachten en het verder ontwikkelen en delen van de kennis over psychotrauma in Nederland en ver daarbuiten. We zullen zijn bevlogenheid missen! ARQ is hem zeer dankbaar voor zijn toewijding van de afgelopen 38 jaar. We gaan zijn visie dat ieder mens waar ook ter wereld recht heeft op een menswaardig bestaan in een stabiele samenleving, voortzetten.” 

In het belang van getroffenen

Jan-Wilke Reerds startte in 1986 als psycholoog/psychotherapeut bij de toenmalige Stichting Centrum '45 te Oegstgeest, dat gericht was op het bijstaan van getraumatiseerde oorlogsslachtoffers. In 2000 werd hij daar, na diverse leidinggevende functies, voorzitter van de raad van bestuur. 

In 2007 richtte hij ARQ op, met als doel om de samenwerking en kennis rondom psychotrauma(zorg) in heel Nederland te versterken. ARQ is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevend instituut op het gebied van psychotrauma.

De patiënten van ARQ en andere getroffenen van oorlog, vervolging, geweld en andere ingrijpende gebeurtenissen zijn de afgelopen jaren voor Jan-Wilke Reerds altijd zijn eerste prioriteit geweest. Zijn enorme betrokkenheid bij getroffenen van ingrijpende gebeurtenissen, gecombineerd met zijn grote morele kompas en hart voor het psychotrauma domein, maakt dat hij zijn hele werkende leven heeft gewijd aan verbondenheid; van behandelaar met patiënt tot groepen in de samenleving die, getroffen door oorlog of rampen, psychosociale zorg en elkaar nodig hebben. 

Nieuwe raad van bestuur

Sinds het vertrek van Jan-Wilke Reerds bestaat de raad van bestuur van ARQ uit Melina Kappeyne van de Coppello-Rakic (voorzitter) en Ate Osinga.  

Over ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum

ARQ helpt mensen, organisaties en samenlevingen om de psychosociale impact van ingrijpende gebeurtenissen te minimaliseren; omdat we vinden dat ieder mens waar ook ter wereld recht heeft op een menswaardig bestaan in een stabiele samenleving. 

ARQ biedt zorg op maat voor mensen met complexe psychotraumaklachten en ondersteunt organisaties en professionals bij het omgaan met ingrijpende gebeurtenissen. Daarnaast doet ARQ wetenschappelijk onderzoek naar psychotrauma en vertaalt deze kennis naar opleidingen en behandelingen. 

Stichting Pelita en Stichting 1940-1945 maken deel uit van ARQ en zetten zich al ruim 75 jaar in om getroffenen van de Tweede Wereldoorlog in zowel Europa als voormalig Nederlands-Indië te ondersteunen.  

Meer binnen de rubriek Zorg