Uitkomsten SCP-rapport eenzaamheid is uitdaging voor ons allemaal

15 JUN 2018 00:30 | KBO-PCOB

In een eerste reactie op het vandaag verschenen SCP-rapport ‘Kwetsbaar en eenzaam’ spreekt seniorenorganisatie KBO-PCOB over een omvangrijk, gecompliceerd en groot maatschappelijk probleem. Directeur Manon Vanderkaa: “Eenzaamheidsbestrijding is geen oploskoffie; er zijn geen eenvoudige oplossingen voor eenzaamheid. De uitkomsten van dit rapport vormen een uitdaging voor ons allemaal”.

Antennefunctie verbeteren

Het feit dat de helft van de verpleeghuisbewoners en ruim de helft van WMO-cliënten zich eenzaam voelt, geeft te denken. KBO-PCOB directeur Manon Vanderkaa: “De antennefunctie  van de intra- en extramurale zorgverleners kan meer en beter ontwikkeld worden”. Zo heeft KBO-PCOB al eerder geconstateerd dat meer aandacht voor zingeving en levensvragen in het verpleeghuis gewenst is.

Lokale afdelingen en vrijwilligers

Het motto van onze ruim 800 lokale afdelingen en de duizenden KBO-PCOB vrijwilligers luidt: ‘omzien naar elkaar’. Manon Vanderkaa: “Wij blijven onvermoeid activiteiten aanbieden en ouderen ondersteunen in de thuissituatie. Daarmee dragen wij tevens een steentje bij aan het voorkomen en oplossen van eenzaamheid onder ouderen”.

Politiek

Maar ook de politiek is aan zet. Het rapport mag in die zin een grote stimulans zijn voor het landelijke VWS-actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’. En gemeenten moeten werken aan het opzetten van lokale allianties met diverse partijen om het probleem van meerdere kanten aan te pakken.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met KBO-PCOB communicatie adviseur Arno Heltzel, 06-51 295 294 KBO-PCOB is met een kwart miljoen leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Onze belangenbehartiging richt zich op thema’s als zorg en wonen, veiligheid, digitalisering, koopkracht en zingeving. Meer informatie: www.kbo-pcob.nl

Meer binnen deze rubriek