Björn rent Sahara-marathon voor blinde kinderen

14 MRT 2024 16:51 | Bartiméus Fonds

In zeven dagen 250 kilometer door de Sahara rennen, en daarmee €100.000 ophalen. Dat is de uitdaging die ultraloper Björn van Loon aangaat. Tussen 12 en 22 april rent hij de Marathon des Sables. Zijn blinde dochtertje Maja is zijn grote inspiratiebron. Het ingezamelde geld gaat naar oogonderzoek bij baby’s en peuters met een ernstige oogziekte.

De Marathon des Sables is een zevendaagse ultraloop van 250 km, die jaarlijks wordt gelopen in de woestijn van Zuid-Marokko. De langste etappe is ongeveer 85 km en de overige etappes zijn tussen de 20 en 40 km lang. De loop wordt beschouwd als de zwaarste voettocht ter wereld.

In actie voor blinde kinderen

Met zijn deelname aan de Marathon des Sables wil Björn geld inzamelen voor het Baby- en Peutercentrum van Bartiméus. Björn: ‘Mijn dochtertje Maja van zeven is blind vanaf haar geboorte door LCA, een onbehandelbare aandoening aan het netvlies. Maja’s oogaandoening is destijds gediagnosticeerd in het Baby- en Peutercentrum van Bartiméus. Omdat ik zelf met Maja heb ervaren hoe belangrijk het is om zo vroeg mogelijk te weten wat er met de ogen van je kindje aan de hand is, en we nog steeds heel goed begeleid worden door Bartiméus, zet ik me in voor dit centrum.’

‘Mijn blinde dochtertje is mijn voorbeeld om nooit op te geven’

‘Omdat Maja blind is, ontdekt ze de wereld op een andere manier dan ziende kinderen’, gaat Björn verder. ‘Alles kost haar veel meer tijd en inspanning. Maar ze geeft nooit op. En dat inspireert mij om de uitdaging van de Marathon des Sables aan te gaan. Het zal zwaar worden. Je draagt je eigen rugzak met eten, drinken, slaapzak, etc. Overdag ren je bij een temperatuur van 40 graden of meer en 's nachts zakt het kwik tot vijf graden. Maar Maja is mijn voorbeeld om nooit op te geven en grote doelen te stellen én te halen.’

Eerdere succesvolle acties van Björn

Björn is een geoefend ultraloper. Bij deze sport ren je afstanden van minimaal 50 km over wisselend terrein. In 2021 rende hij in zeven dagen het Pieterpad. Van Pieterburen naar de top van de Sint Pietersberg, 70 km hardlopen per dag. Vorig jaar vestigde Björn een nieuw Guinness World Record Blind Running. Op atletiekbaan Climax in Ede liep hij 24 uur lang geblinddoekt rondes, in totaal 163 km. Met deze acties haalde hij in totaal ruim €20.000,- op voor het Bartiméus Baby- en Peutercentrum. 

Interview: Voor een interview met Björn zijn er de volgende mogelijkheden: - In Nederland, vóór vertrek naar Marokko en bij terugkomst. - In Marokko, via (live) bellen op 12 en 13 april (vóór vertrek naar de woestijn) en op 21 april (na terugkomst uit de woestijn). Updates tijdens de marathon: Tijdens de marathon is Björn van 14 t/m 20 april zeven dagen volledig in de woestijn. Dagelijks is er gedurende een bepaalde tijd internetbereik. Dat betekent dat Björn in de gelegenheid is om een foto of filmpje door te sturen, of te videobellen via smartphone. Dit is echter onder voorbehoud of het lukt om internetbereik te hebben. Meer info over Björns sponsoractie: • Actiepagina: www.inactievoorbartimeus.nl/fundraisers/bjorn Beeldmateriaal (rechtenvrij): - 2x trainingsfoto Björn - 1x foto Björn en Maja Contactpersoon: Annemijn Zumbrink, communicatiemedewerker Telefoon: 06 43 46 79 94 E-mail: azumbrink@bartimeusfonds.nl Over Bartiméus Fonds: Kinderen en volwassenen die blind of slechtziend zijn willen - net als iedereen - werken, naar school gaan, vrienden ontmoeten en zich vermaken in hun vrije tijd. De overheid financiert de basis van onderwijs, wonen, dienstverlening en werken, maar er is veel meer nodig. Het Bartiméus Fonds steunt belangrijke, innovatieve projecten die niet door de overheid worden vergoed, maar die wel de kwaliteit van leven van mensen met een visuele beperking verbeteren. De projecten variëren van klein tot groot, van (aangepaste) hulpmiddelen tot zorg- en onderwijsverbeteringen, computertoepassingen, Baby- & Peutercentrum en wetenschappelijk onderzoek.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws