'Zonder klimaatbestendig watersysteem kost droogte de maatschappij veel geld'

15 APR 2025 10:14 | Fugro

Het droogteseizoen is dit jaar vroeg begonnen. In februari viel er weinig neerslag, maart was kurkdroog en april lijkt niet beter te worden. Die lange perioden van droogte zullen niet verdwijnen – integendeel. De druk op het grondwater neemt toe en perioden met weinig of geen neerslag worden langer. Daar moeten we op inspelen met een klimaatbestendig watersysteem.

Door klimaatverandering wordt het weer steeds extremer. In de winters zal er veel neerslag vallen in korte tijd, terwijl de zomers juist droger worden. Die droogte heeft grote gevolgen. Verzilting aan de kust kan ervoor zorgen dat er in grote gebieden geen landbouw meer mogelijk zal zijn. Een laag grondwaterpeil veroorzaakt funderingsproblemen, wat schade aan kan richten aan honderdduizenden Nederlandse woningen. En in veengebieden vindt extra bodemdaling plaats door zogenoemde veenoxidatie, wat bovendien voor meer CO₂-emissies zorgt.

Al die ontwikkelingen kosten de maatschappij veel geld en dat neemt in de toekomst toe. Het is nu al zo dat gemeenten vaker wegen en riolering moeten opknappen, onder andere als gevolg van verzakkingen van de ondergrond.

Regenwater infiltreren

Naar oplossingen voor deze problematiek wordt veel onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld op het HittePlein van The Green Village op de TU Delft-campus, waar onderzoekers verschillende innovaties testen op hun klimaatadaptieve werking op lokale schaal. Eén van die oplossingen is het opvangen van regenwater in perioden met veel neerslag, om deze na zuivering efficiënt te kunnen infiltreren in de grond wanneer dat nodig is. De technieken daarvoor bestaan al, het is nu zaak om die ook in de praktijk te gaan toepassen.

Deze oplossing kan op grote of op kleine schaal worden toegepast: voor een wijk, straat of één nieuw gebouw. Ook op het hoofdkantoor van Fugro in Nootdorp maken we gebruik van deze technieken. We vangen dakwater op en zuiveren dat om het zowel te gebruiken voor sanitair en planten als het in de bodem te infiltreren. In het beste geval wordt die manier van werken in nieuwbouw en gebiedsontwikkelingen de standaard.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid