Wereld Loodgieters Dag 2024: veel carrièrekansen in sanitairtechniek

11 MRT 2024 08:10 | Techniek Nederland

Het carrièreperspectief van loodgieters is beter dan ooit. In de top-10 van meest gewilde vakmensen staan volgens het UWV sanitair-technici al jaren hoog genoteerd. Ook recent onderzoek van Randstad laat zien dat loodgieter een van de meest kansrijke beroepen is. Op Wereld Loodgieters Dag (maandag 11 maart) zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland dat carrière maken in de sanitairtechniek voor vrijwel iedereen mogelijk is: ‘Jonge mensen die kiezen voor het vak van loodgieter zijn zeker van een baan en komen snel verder. Maar ook voor zij-instromers zijn er volop opleidingsmogelijkheden én loopbaankansen in de sanitairtechniek.’

Steeds meer waardering

Het moderne vakmanschap van de sanitair-technicus krijgt steeds meer waardering, omdat het maatschappelijk belang van het beroep inmiddels heel duidelijk is. Sanitair-technici zijn betrokken bij de verduurzaming van woningen en gebouwen en bij aanpassingen voor langer zelfstandig thuis wonen. Daarnaast spelen ze een grote rol bij klimaatadaptatie. Zo bieden loodgieters oplossingen voor de gevolgen van extreme buien, bijvoorbeeld in de vorm van groene en blauwe daken en moderne hemelwaterafvoersystemen.

Gezond blijven dankzij de loodgieter

De loodgieter is en blijft een redder in de nood bij een lekkage of een verstopte afvoer. Maar sanitairtechniek levert ook een belangrijke bijdrage aan het voorkomen en bestrijden van ziektes. Goede riolering, toilet, douche en andere sanitaire voorzieningen hebben de verspreiding van bacteriële en virusinfecties sterk teruggedrongen. De levensverwachting van mensen overal ter wereld is sterk verbeterd dankzij het werk van de loodgieter.

Digitalisering in het sanitair

Door innovaties is het werk van de loodgieter in de loop van de jaren sterk veranderd. Bij het ontwerpen van badkamers zijn digitale technieken niet meer weg te denken en voor het oplossen van verstoppingen maakt de sanitair-technicus gebruik van sensortechnologie en moderne camerasystemen. Terpstra: ‘Sanitairtechniek is voor een belangrijk deel géén vies of zwaar werk meer. Mede daarom is het vak heel aantrekkelijk geworden voor zij-instromers, onder wie ook steeds meer vrouwen.’

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van de sector techniek en vertegenwoordigt ruim 30.000 bedrijven en zelfstandigen in de installatiebranche met een totaalomzet van 26 miljard euro per jaar. De technische detailhandel bedstaat uit 15.000 winkels die een jaaromzet realiseren van 10 miljard euro per jaar. Daarmee is de sector een economische en sociale factor van betekenis. Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden slimme techniek binnen woningbouw, utiliteitsbouw, industrie en infrastructuur. Van zonnepaneel, warmtepomp, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Meer dan welke sector ook maken we technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant.

Meer binnen de rubriek Economie en geld