Dit is een expertquote van Carla Vos, plaatsvervangend directeur, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Ernst Kuipers gemist? Start met kijken op NPO Start
Goed dat minister Kuipers het tekort aan handen in de zorg zo nadrukkelijk agendeerde in het tv-programma Buitenhof, zondag. Wij dragen graag ons steentje bij, om te voorkomen dat de zorg vastloopt.
Momenteel werkt een op de zes mensen in de zorg, dat zal in 2040 een op de vier zijn. ‘Die mensen zijn er niet, die zijn er nu al niet’, zei de minister in Buitenhof. Alle hens aan dek is hier dus echt het motto. De minister schetste heel realistisch en helder hoe onze zorg ervoor staat. We worden steeds ouder, ons zorgpersoneel wordt beter betaald dan voorheen én we kunnen steeds betere behandelingen krijgen bij ziekte. Dat is in essentie goed nieuws, maar leidt er wel toe dat personeelstekorten en premies in de zorg stijgen.
Medicijnen
Bestaande en nieuwe medicijnen kunnen veel andere zorginspanningen, zoals ziekenhuisopnames, uitsparen. Daar zijn tal van bekende en nieuwe voorbeelden van. Iemand die zijn cholesterol en bloeddruk met medicijnen onder controle weet te houden, loopt bijvoorbeeld veel minder risico op hart- en vaatziekten.
Interessant is ook welke nieuwe medicijnen er aankomen. Dat gaat stap voor stap. Zo boeken we bij medicatie tegen ernstig overgewicht en de ziekte van Alzheimer de laatste jaren gestaag vorderingen.
Preventie
Die progressie is belangrijk, omdat overgewicht bij veel aandoeningen risicofactor nummer één is. En patiënten met dementie vragen enorm veel zorg, die ook nog eens kostbaar is. Dementiezorg ging in 2020 gepaard met 10,6 miljard euro aan zorgkosten. De verwachting is dat het aantal Nederlanders met dementie toeneemt van 300.000 nu naar 500.000 in 2040.
Tegelijkertijd weten we ook: medicijnen zijn belangrijk, maar kunnen niet alles oplossen. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk preventie is. Bekend is bijvoorbeeld dat je het risico op dementie met zo’n 30 procent kunt beperken, door tijdig te beginnen met een gezonde leefstijl. Ook bij hart- en vaatziekten is leefstijl natuurlijk van grote invloed.
Personeelstekort reduceren
Gepast gebruik van medicijnen kan het tekort aan zorgpersoneel met 14 procent reduceren, berekende PwC onlangs, in samenwerking met voormalig zorgminister Ab Klink. Daar is dus nog veel vooruitgang te boeken. Ook in bredere zin denken wij graag mee over het voorkomen of beperken van een naderend zorginfarct. Dit gaat echt álle zorgpartners aan.
Dit is een origineel bericht van Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen
Ga naar alle berichten van deze organisatie.