'Doelmatige inzet van zorg natuurlijk belangrijk'

02 OKT 2024 13:25 | Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Mark Kramer

Aanleiding:
‘In de zorg zijn we te lief voor elkaar. Zo komen we er niet’ | de Volkskrant

De innovatieve geneesmiddelen sector is meer dan bereid om te praten over juiste, doelmatige inzet van medicijnen. Dat is beter dan dat de Nederlandse patiënt jaren moet wachten op een nieuw geneesmiddel dat in Duitsland en België al wel beschikbaar is, maar hier nog niet.

Bij een effectievere inzet van medicijnen kun je bijvoorbeeld denken aan voorwaardelijke toelating van een nieuw, door de EMA goedgekeurd medicijn, met concrete afspraken over dataverzameling of aanvullende studies in de praktijk. Dit omdat de effecten van een medicijn in klinische studies vóór EMA-registratie niet altijd overeenkomen met de effecten in ‘de echte wereld’, waar de groep patiënten gevarieerder is. Voorwaardelijke toelating kan zorgen voor snellere vergoeding, zodat de patiënt niet onnodig lang hoeft te wachten.

Contouren inkleuren

We zien dat het huidige systeem voor beoordeling en vergoeding van nieuwe medicijnen niet meer voldoet. Dit systeem is gebaseerd op one size fits all, maar in de praktijk zijn er steeds meer gepersonaliseerde medicijnen, zoals gen- en celtherapieën. Daarom werken we als innovatieve geneesmiddelen sector graag mee aan het optimaliseren van een nieuw systeem, waarvoor de minister van VWS vorig jaar de contouren al schetste en dat nu wordt uitgewerkt door het Zorginstituut.

Zorg als geheel

Sjaak Wijma (scheidend voorzitter van het Zorginstituut) dringt in de Volkskrant woensdag terecht aan op meer doelmatigheid in de zorg. Daarbij is het goed om te kijken naar de zorg als geheel, en niet alleen naar medicijnen. Denk aan overdiagnostiek door lab en radiologie. Of aan het herhalen van onderzoek, omdat de digitalisering niet op orde is.

Onder controle

Verspilling zit in het hele zorgbudget. De 5,6 procent van het zorgbudget die we netto aan medicijnen uitgeven, is niet de oorzaak van overschrijdingen. Ons land heeft de medicijnuitgaven goed onder controle en mag zichzelf daarvoor complimenteren. Na Denemarken is Nederland het land in Europa dat het minst uitgeeft aan medicijnen, als percentage van het zorgbudget. Wij ondersteunen de zwaardere inzet op doelmatigheid ten volle, omdat we daarmee patiënten beter helpen en de zorg effectief houden. Daar werken we heel graag aan mee.

Prof. dr. Mark Kramer is de voorzitter van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). Anton van Tuyl is woordvoerder van de VIG.

Meer binnen de rubriek Zorg