Veel lokale activiteiten in Week van de Toegankelijkheid (vanaf 2 oktober)

28 SEP 2023 15:54 | Ieder(in)

Voorstellingen, stadswandelingen, rondleidingen, ervaringsparcoursen, prijsuitreikingen en workshops: van 2 t/m 7 oktober wordt overal in het land aandacht gevraagd voor toegankelijkheid. Het thema van dit jaar is: toegankelijkheid loont. Want toegankelijkheid heeft voor veel meer mensen voordelen. Een toegankelijk festival trekt voor de organisator meer bezoekers en is leuk voor iedereen. Een toegankelijke winkel heeft geen drempels en trekt voor de winkelier een grotere klantenkring. Met toegankelijke taal op je website, begrijpt iedereen waar je voor staat.

Heel Nederland is bezig met toegankelijkheid

Overal in het land doen landelijke, regionale en lokale organisaties mee aan de Week. Zij laten op allerlei manieren zien dat toegankelijkheid loont. Zo wordt in Tilburg in Stadbos013 een toegankelijke route door het bos geopend. De provincie Friesland lanceert met Gastvrij Fryslân een speciale e-learning die ondernemers leert om mensen met een beperking beter van dienst te zijn. In Haarlem is een open training zitvolleybal en in Arnhem worden draadloze deurbellen uitgedeeld aan ondernemers zodat zij weten wanneer iemand hulp nodig heeft bij de deur.  En nog veel meer!

Op Waar is wat te doen? - Week van de Toegankelijkheid vind je een overzicht van alle activiteiten. 

Online videocampagne: Maak Nederland toegankelijk  

De Week van de Toegankelijkheid lanceert een online videoserie in samenwerking met filmmaker Mari Sanders, bekend van onder andere de documentaire Rolstoel Roadmovie (EO, 2019) en Mari staat op (EO, 2021). In de video’s volgt Sanders een team van drie jongeren met een beperking en twee klusjesmannen. Zij moeten in zes uur tijd zoveel mogelijk plekken toegankelijk maken.  

In de Week van de Toegankelijkheid verschijnt iedere dag een nieuwe aflevering op sociale media en de website. Volg Casper, Feng en Mirthe in hun opdracht om Nederland toegankelijker te maken:  Bekijk hier de trailer.

Activiteiten in jouw regio

Kijk in de agenda op de website van de Week van de Toegankelijkheid wat er bij jou in de buurt te doen is. Via onze website www.weekvandetoegankelijkheid.nl delen we goede voorbeelden en laten we zien wat er mogelijk is. Ook via Twitter: @toegankelijk, Facebook: @WeekvandeToegankelijkheid en Instagram: @weekvandetoegankelijkheid houden we je op de hoogte van alle activiteiten en plannen. Activiteiten worden door deelnemers aan De Week online gedeeld met hashtags:

#WvdT2023 

#WeekVanDeToegankelijkheid 

#ToegankelijkheidLoont 

Waarom is toegankelijkheid belangrijk?  

Toegankelijkheid op je werk, in openbare gebouwen en online is noodzakelijk om zelfstandig deel te kunnen nemen aan de samenleving. En toegankelijkheid maakt het leven ook een beetje aangenamer: een terrasje pakken, een middag winkelen, een expositie bezoeken, een rondje door het bos maken, lachen om een filmpje. Toegankelijkheid maakt het verschil tussen wel of niet meedoen. Met elkaar kunnen we drempels wegnemen. 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws