Energietarieven jaarcontracten in maand tijd honderden euro’s duurder

06 JUL 2023 07:13 | Vastelastenbond

Vaste energiecontracten met een looptijd van een jaar gaan als warme broodjes over de toonbank en verkopen zo snel uit dat ze binnen een maand honderden euro’s duurder worden. Uit een steekproef blijkt dat sommige jaarcontracten in een maand tijd bijna 300 euro duurder zijn geworden. Energieleveranciers kopen een bepaald aantal contracten in en wanneer ze ‘los’ zijn, volgt een nieuwe inkoopronde waarbij hogere inkoopprijzen betaald moeten worden. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond adviseert om nu over te stappen: “Langer wachten met overstappen kost de consument nóg meer geld.”

De Vastelastenbond hield een steekproef bij Vattenfall, Essent en Eneco en ontdekte gigantische stijgingen. Het verschil tussen het energietarief van Eneco in juni en juli is bijna driehonderd euro op jaarbasis. Consumenten die in juni een jaarcontract afsloten bij Vattenfall zijn ruim 200 euro duurder uit dan klanten die in juli hetzelfde contract kozen bij deze energieleverancier. Klanten van Essent komen er genadig van af en zijn sinds deze maand 21 euro per jaar meer kwijt voor hun contract in vergelijking met juni.

Stroom werd 3 eurocent duurder, terwijl gas 6 eurocent steeg bij Vattenfall. Bij een gemiddeld gebruik van 3.000 kWh stroom en 1.500 m3 gas scheelt dat op jaarbasis 209 euro. De meest forse stijging was te zien bij Eneco dat een tariefverhoging van 2 eurocent op stroom doorvoerde en 12 eurocent meer vroeg voor gas. Op jaarbasis betalen klanten die in juli in plaats van juni een jaarcontract afsloten 290 euro meer. Essent verhoogde de stroomtarieven in juli met minder dan een eurocent waardoor klanten in juli 21 euro meer betalen dan klanten die in juni eenzelfde contract afsloten.

Energiemarkt niet genormaliseerd

Dat de energietarieven in korte tijd de lucht in zijn geschoten, verbaast Wolfert niet: “Energiebedrijven kopen voor een bepaald aantal huishoudens energie in. Als die contracten op zijn, volgt een nieuwe inkoopronde. Afgelopen maand stegen de energietarieven met 25 procent en dat is direct zichtbaar in het inkoopbeleid. Mensen die twijfelen over wanneer ze het beste kunnen overstappen van een variabel naar een vast contract adviseer ik om nu over te stappen. Langer wachten kost geld.”

Wolfert’s boodschap sluit aan op de zorgen van Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De topman verwacht een forse stijging van de Europese energieprijzen komende winter. De topman verwacht dat huishoudens met een variabel contract het financieel zwaar voor de kiezen krijgen. Hij sluit zelfs niet uit dat overheden weer moeten bijspringen om consumenten te helpen met die stijgende prijzen.

Over de Vastelastenbond

De Vastelastenbond helpt consumenten sinds 2004 om hun vaste lasten te verlagen. Zo beheren ervaren adviseurs van het bedrijf uit Eindhoven de energiezaken voor duizenden klanten. Omdat klanten via een abonnementsvorm betalen, is de Vastelastenbond volledig onafhankelijk. Door de klanten jaarlijks automatisch over te laten stappen naar het beste aanbod in de markt wordt er financieel voordeel behaald. Ook voert de Vastelastenbond jaarlijks onderzoek uit naar de solvabiliteit van energiebedrijven.

www.vastelastenbond.nl

 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws