ANKO: Meer expertise in de haarwerksalon scheelt zorgkosten

12 MEI 2022 09:00 | ANKO

Dermatologe Annemie Galimont pleit voor wetenschap in plaats van broodje aap.

Uit ANKO-onderzoek blijkt dat haar- en hoofdhuidproblematiek voor veel Nederlanders een probleem en vaak ook een taboe is. Bij bepaalde huidaandoeningen is het essentieel dat mensen niet wachten, maar snel worden doorverwezen naar een arts. Haarwerkspecialisten krijgen veel van dit soort klanten in hun stoel en spelen daardoor volgens dermatologe Annemie Galimont een essentiële rol in het tijdig signaleren van problemen, een goede en tijdige doorverwijzing en bij het aanbieden van allerlei oplossingen. Maar dan moeten ze wél de juiste kennis in huis hebben.

Annemie Galimont ontwikkelde daarom samen met de ANKO een online opleidingsplatform voor haarwerkspecialisten. “Het is echt belangrijk dat er meer aandacht komt voor haar- en hoofdhuidproblematiek” vertelt ze, “want juist door tijdige signalering kan heel veel persoonlijke ellende voorkomen worden. En dat scheelt simpelweg zorgkosten!”

Veel behoefte aan deskundig advies

Uit ANKO-onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders haar- of hoofdhuid problemen theeft en dat de meesten niet weten waar ze naartoe moeten voor deskundig advies. Bijna een kwart (21%) van alle Nederlanders heeft last van haaruitval en blijvende of tijdelijke kaalheid. Het gaat dus om heel veel mensen. Een deskundig advies is essentieel, maar schaamte weerhoudt mensen er soms van om hulp te zoeken. Vaak weten ze ook niet welke mogelijkheden er zijn. 

Vroegtijdige signalering

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kappers en haarwerkers graag meer willen weten over haar- en hoofdhuidproblemen en scholing willen krijgen in bijvoorbeeld het vroegtijdig signaleren van (mogelijke) huidkanker. Afwijkende plekjes en vlekjes kunnen zich op plaatsen manifesteren waar de klant zelf niet kan kijken, zoals op de hoofdhuid en in de nek. Het is dus van groot belang dat kappers en haarwerkers weten waar ze op moeten letten, wat ze zelf kunnen doen en wanneer ze door moeten verwijzen naar een arts.

Wetenschap in plaats van broodje aap

Dermatologe Annemie Galimont vindt het noodzakelijk om mensen met haar- en hoofdhuidproblemen te ondersteunen met de juiste informatie. “Op dit moment zie je dat sommige commerciële bedrijven zich uitlaten over bijvoorbeeld haaruitval, maar zonder enige medische kennis of wetenschappelijke achtergrond. Consumenten zien het onderscheid tussen feiten en fictie hierbij niet.” Ze wil de mensen in de praktijk, de mensen die elke dag weer naar de hoofdhuid en het haar kijken, kennis geven over de medische stand van zaken op het gebied van haar- en hoofdhuidproblemen.

“Wetenschappelijke onderzoeken zijn voor mensen zonder medische scholing onbegrijpelijk” vertelt Annemie. “Ik wil daar verandering in brengen en zorgen dat de mensen in de praktijk nuttige en actuele kennis in huis hebben. Het is van groot belang dat haarwerkspecialisten dezelfde – goed onderbouwde – informatie geven als artsen. Er gaan veel teveel broodje aap verhalen rond. Haarwerkspecialisten en artsen moeten dezelfde taal spreken, goede informatie verstrekken en weten wat ze aan elkaar hebben. Dat scheelt heel veel tijd, gedoe en dus kosten. Het is beter voor de klant of patiënt, want die wordt eerder en deskundiger geholpen. En dat is zeker in het geval van vroegtijdige signalering van huidkanker van enorme waarde!”

Online opleiding dermatologie

Annemie kwam in contact met Willeke Pietersma, voorzitter ANKO sectie Haarwerken. Samen besloten ze om een online opleiding tot haar- en (hoofd)huid deskundige te ontwikkelen. Willeke: “Ik vind het essentieel dat onze haarwerkspecialisten intensieve bij- en nascholing krijgen. Ik ben heel blij en trots dat we als ANKO deze opleiding vanaf maandag 16 mei kosteloos aan kunnen bieden voor onze Haarwerkspecialisten. De informatie in deze opleiding is actueel, wetenschappelijk geborgd en speciaal afgestemd op de doelgroep. De opleiding wordt continu aangevuld met nieuwe modules en het volgen ervan vergt een behoorlijke tijdsinspanning."

Voorwaarde voor certificering

Het succesvol afronden van de opleiding wordt een vereiste om erkend te worden als gecertificeerd haarwerkspecialist. Voor de ANKO past dit perfect in het continue streven naar de hoogste kwaliteit van onze dienstverlening.” Annemie: “Goede samenwerking wordt steeds belangrijker in de zorg en dit is daar een heel mooi voorbeeld van. Ik ben ervan overtuigd dat we met dit online opleidingsplatform heel veel kunnen bereiken!”

Persmoment Coiffure Award Gala: aandacht gevraagd voor taboe op kaalhoofdigheid

Tijdens het Coiffure Award Gala op zondag 15 mei in Studio 21 in Hilversum, zal Willeke Pietersma de rode loper betreden met actrice Katarina Justic.

Katarina is kaalhoofdig door alopecia en strijdt samen met de ANKO al jaren voor het doorbreken van het taboe hierop. Naast het vragen van aandacht voor alopecia, wil ze ook laten zien dat ze zowel een kaalhoofdige vrouw is, als een vrouw met een haarstuk. Ze wil daarin een keuze hebben en wil, ook als ze besluit om geen haarwerk te dragen, niet gezien worden als iemand die ziek is.

Om haar strijd kracht bij te zetten zal Katarina op de rode loper verschijnen met slechts een gedeeltelijk haarwerk en een jurk van echt haar. Willeke en Katarina zijn beschikbaar voor foto’s en korte interviews op de rode loper.

 

Over de ANKO De ondernemende kappers van Nederland hebben zich verenigd in brancheorganisatie ANKO. Samen werken zij aan het realiseren en behouden van een professionele en florerende kappersbranche. ANKO Sectie Haarwerken 10 jaar geleden is besloten om de krachten van Nederlandse haarwerkspecialisten te bundelen en de ANKO sectie Haarwerken op te richten. Inmiddels zijn meer dan 350 Nederlandse haarwerkspecialisten aangesloten en dat maakt de sectie tot de grootste belangengroep binnen de haarwerkbranche en dé gesprekspartner voor overheid en zorgverzekeraars. ANKO Haarwerkspecialisten staan voor deskundigheid, kwaliteit en professionaliteit. Alle aangesloten haarwerkspecialisten zijn formeel gecertificeerd en krijgen continue na- en bijscholing. De sectie zet zich ook voortdurend in voor het zichtbaar maken van de maatschappelijke impact van haar en van de haarwerkbranche. Bij de ANKO haarwerkspecialisten gaan zorg & beauty hand in hand. Noot voor de redactie, niet voor publicatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: • Willeke Pietersma, voorzitter sectie Haarwerken ANKO 06- 13 26 97 75 • Annemie Galimont, dermatologe, 06- 24 33 99 87

Meer binnen de rubriek Lifestyle en society