'Maak slimmer gebruik van het control-framework bij de pensioentransitie'

01 MRT 2024 12:05 | Boer & Croon

De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel gaat gepaard met een data- en IT-transitie, waarvan de implementatierisico´s goed in kaart gebracht en beheersbaar moeten worden gemaakt. Dit kan op een slimme en efficiënte manier gebeuren, door de transitie een integraal onderdeel te maken van het interne control-framework. Dat vraagt wel om een strakke regie en extra implementatiekracht.

Het "invaren" van 21 miljoen pensioenen, terwijl de volledige functionaliteit wordt vernieuwd, daagt de pensioensector maximaal uit. Pensioenfondsen en pensioenuitvoeringsorganisaties moeten bewijzen dat ze alles onder controle houden. Dit vraagt om sterke interne risicobeheersing. Door de transitie als een integraal onderdeel van het interne control-framework te behandelen, kan de sector de controle behouden en een essentiële stap naar meer efficiëntie zetten.

Natuurlijk vereist dit aanpassingen in de IT-systemen van de frameworks. Een complicerende factor hierbij is de vaak voorkomende miscommunicatie tussen de eerste lijn (de mensen die direct bij de verandering betrokken zijn) en de tweede lijn (de onafhankelijke controle-afdelingen). Het feit dat deze groepen elkaars taal niet spreken, staat een efficiënte inzet van het control-framework in de weg. Omdat de tweede lijn vooral een controlerende rol speelt, moet de eerste lijn helder de koers bepalen en verschillende beleidsmatige en strategische beslissingen nemen.

Een goed gecontroleerd, reproduceerbaar systeem komt de efficiency ten goede. Dit kan voor meerdere klanten worden gebruikt, in plaats dat dit bij ieder pensioenfonds opnieuw moet worden opgestart. Met een strak control-framework kan zo een concurrentievoordeel worden behaald.

Er is weinig tijd om dit complexe traject in goede banen te leiden. Het is daarom verstandig om een consultant in de arm te nemen die de taal van de verschillende bloedgroepen spreekt en deze met elkaar verbindt. Zo haalt men naast de benodigde implementatiekracht vreemde ogen in huis die het transitieprogramma kritisch bekijken en versnellen.

Co-auteur: Martijn Wissels, associate partner bij Boer & Croon

Meer binnen de rubriek Economie en geld